Wetgeving en prijzen belemmeren insecten- en algengebruik in veevoer
Dat zei Ageeth van der Lee tijdens het webinar dat Agrivaknet, vereniging van bedrijfsadviseurs, organiseerde op donderdag 18 maart. Van der Lee is projectcoördinator Feed Design Lab dat werkt aan verduurzaming in de diervoedersector. De inzet van insecten en algen als additief in veevoer is een goede start.
Alternatieve grondstoffen
WUR heeft berekend dat we in Europa 8 megaton eiwit kunnen produceren en 12 megaton eiwit nodig hebben om veevoer te maken. „Het eiwittekort is groot en een flinke uitdaging voor de agrarische sector. We moeten gebruik gaan maken van eiwitbronnen die niet van het land komen”, zei Van der Lee.
Een aantal commerciële microalgen zijn toegestaan in diervoeder. Insecten zijn gedeeltelijk toegestaan vanwege de EU regels waarin het gebruik van dierlijk eiwit verboden is. „Het blijft nog spannend of insecteneiwit toegestaan gaat worden. Er wordt nu flink gediscussieerd over de wetten. De toelating van onbewerkt voedselafval dat vlees en vis bevat, levert goede ingredienten en een grote stroom op. Hopelijk komt die toelating dit jaar.”
Positieve effecten
Algen en insecten zijn positief voor de darmgezondheid, smaak en verbeteren de weerstand. Uit literatuuronderzoek blijkt bij een dosering van minder dan 1 procent er als voordeel is in smaak, weerstand en darmgezondheid door de antibacteriële, antischimmel en antipathogene werking.
Onderzoek door WUR bij vleeskuikens laat zien dat toevoeging van 0,8 procent microalgen, Chlorella, aan het voer leidde tot aantoonbare betere groei en een tendens tot een betere voerbenutting. Ook zijn de bloedwaarden beter wat duidt op verminderde ontsteking en allergische reacties.
Marktontwikkeling
Gebruik van insectengrondstoffen in de legsector is relatief gemakkelijker omdat de markt voor eieren al gedifferentieerd is. Klein beginnen is mogelijk.
Maak gebruik van de positieve kwaliteiten van insecten en algen. Begin als additief. Als de vraag groeit, groeit het aanbod. Regionale kansen zijn de productie van algen en insecten op plaatsen waar al warmte, voedingsstoffen en directe afzet zijn. Dat bespaart droog- en transportkosten. Voor starters zijn er volgens Van der Lee volop subsidiemogelijkheden.