Video: Ongewenste gasten in pluimveestallen
Dat zegt Jasper Lesterhuis, accountmanager Plaagdierbeheersing bij Van Eck Bedrijfshygiëne. „Een nieuwe pluimveeklant had rattenoverlast en ook het vermoeden dat er nog andere dieren zijn kippenstal binnenkwamen omdat hij af en toe beschadigde dode kippen vond in de stal. Ik heb na inspectie twee infraroodcamera’s met beweegsensoren gericht op de mestband, opgesteld. De resultaten zijn op zijn minst gezegd opmerkelijk!” zegt Lesterhuis.
Slimme vos
Deze pluimveehouder had het vermoeden dat een vos eerst via de uitloopluiken binnenkwam. De luiken zijn de afgelopen tijd dicht geweest vanwege de ophokplicht maar de vos drukte de luiken van buitenaf open en kon zo de stal in. Nadat de pluimveehouder de luiken had vastgezet vond hij echter nog steeds beschadigde dode kippen en dus moest de vos een andere ingang gevonden hebben. Lesterhuis plaatste de camera en inderdaad de vos kwam ’s nachts via de mestband binnen. „Onderschat de vos niet; we hoorden op de camera de binnendeur open gaan het eerste compartiment in. Via diezelfde deur, die de vos dan naar zich toe moet trekken, komt de vos weer terug.”
Op de beelden is te zien hoe de vos de kip klaar legt op de mestband, zelf naar buiten gaat en de kip dan weer naar zich toe trekt. Ook katten kwamen de stal binnen via de doorgang van de mestband.
Oplossingen
„Ik leg heel graag beelden vast. Dat schudt de pluimveehouder snel wakker. Samen gaan we kijken wat we kunnen doen om te voorkomen dat ongenode gasten in de pluimveestal kunnen komen. Gezien de risico’s van ziekteverspreiding en besmettingen wil je voorkomen dat plaagdieren in de stal komen.” Zeker dieren zoals vossen, katten en bruine ratten die buiten in contact komen met mest van wilde vogels wil je niet in de stal hebben vanwege de verspreiding van vogelgriep.
Lesterhuis werkt al 13 jaar in de plaagdierbeheersing en heeft daarvoor gewerkt als fotograaf en cameraman; ervaring die hij nu gebruikt in de plaagdierbeheersing. „Elk bedrijf is anders en vraagt om een andere aanpak. Bij de ingang van de mestband is bijvoorbeeld een gladde wand te plaatsen waardoor knaagdieren of een vos niet zomaar naar binnen kunnen klimmen. Maar is de vos eenmaal binnen geweest, dan is het moeilijk om die buiten te houden. Ze kunnen enorm hoog springen.” Een mestband blijft altijd een risico; een wand voorkomt dat knaagdieren rechtstreeks over de grond bij de aansluiting van de mestband kunnen komen. Voor een vos moet een wand zéker hoger dan 1,5 meter zijn en voor ratten moet je rekening houden dat ze niet eenvoudig via het buizenframe alsnog de stal in kunnen.
Er zijn pluimveehouders die zelf een camera installeren, bijvoorbeeld bij de mestband of in de uitloop zodat ze kunnen volgen wat er gebeurt. „Vroeger liep de pluimveehouder ’s avonds nog vaak een rondje door de stal. Nu kijkt die op zijn/haar mobiel wat er gebeurt met temperatuur, voer, beluchting etc. Ongedierte is ’s nachts actief en dat kun je mooi volgen met de nieuwste technieken.”
Bekijk hier het filmpje van nachtelijk bezoek via de mestband.