'Overstap op LGK-concept goede keuze'

De familie houdt in twee stallen 32.200 trager groeiende vleeskuikens volgens het LGK-concept. Binnen nu en tien jaar is Koen van plan het bedrijf over te nemen van zijn ouders Toon (61) en Leonie (58). Hij moet nu nog anderhalf jaar studeren aan Aeres Hogeschool in Dronten (FL), waar hij de opleiding Varkens- en Pluimveehouderij volgt. „Na mijn opleiding ga ik eerst fulltime buitenshuis werken. Daarna wil ik ons bedrijf combineren met een baan buiten de deur of een tweede locatie kopen omdat we thuis niet kunnen uitbreiden. Ik ben er nu nog niet uit waar ik voor kies omdat ik eerst wil ervaren hoe het werken buitenshuis me bevalt.”
Tot 2017 hield de familie 48.500 reguliere vleeskuikens. Vader Toon schakelde destijds over naar Nieuwe Standaard Kip (NSK) van Jumbo en in 2019 over naar Langzaam Groeiende Kip (LGK), waarvan het vlees bij Aldi te koop is. „Bij NSK bleven de kuikens altijd tot dag 52 of 53 zitten. Onze beide stallen kwamen dan op donderdag of vrijdag leeg en we zetten maandag al weer nieuwe kuikens op. Destijds spoten we altijd op zaterdag de stallen schoon en soms zelfs op zondag. Nu bij LGK houden we de kuikens 49 dagen aan en soms 50. De stallen komen altijd op maandag leeg en af en toe op dinsdag. We ontvangen een week later op maandag pas nieuwe kuikens. We hebben niet meer die gebroken weken. Dat werkt prettiger.” De familie ontvangt iedere acht weken nieuwe kuikens. „De voeropname van LGK-kuikens valt soms tegen, maar voor de rest loopt het prima. Dat werkt heel prettig.”
Vader Toon verzorgt de kuikens aangezien Koen nog studeert. Tijdens het laden van de kuikens en in de leegstand is Koen altijd thuis om de kuikens uit te rijden, de stallen uit te mesten, schoon te spuiten en in te richten voor de volgende ronde. „Dat is veel werk. Daarom doet we dat samen.” Om de kosten laag te houden, doet de familie alle werkzaamheden tijdens de leegstand zelf.
‘Concept geeft meer zekerheid’
Dat er veel vastligt en ze minder te kiezen hebben dan met reguliere kuikens is een nadeel. „Aan de ene kant lever je vrijheid in, maar aan de andere kant hebben we meer zekerheid omdat de afzet van LGK-kip goed loopt. Dat we minder vrijheid hebben vinden we niet zo’n heel groot probleem. We kiezen bewust voor dit concept.”
De jonge vleeskuikenhouder verwacht dat na Albert Heijn ook andere supermarkten omschakelen naar kip van minimaal één ster van het Beter Leven Keurmerk. De familie is er nog niet uit of ze willen omschakelen naar één ster Beter Leven vleeskuikens indien die vraag komt van hun slachterij.
‘Veranderende regelgeving niet leuk’
De jonge vleeskuikenhouder hekelt het dat wet- en regelgeving voor (pluim)veehouders continue wordt aangescherpt. „Wij werken in één stal met een warmtewisselaar in onze andere stal met Wesselman heaters. Daar heeft mijn vader de afgelopen jaren in geïnvesteerd. Maar wanneer is het genoeg? Als sector hebben we ook een keer genoeg gedaan. Door de aangescherpte regelgeving blijven niet de beste pluimveehouders over, maar diegene die het beste met de aangepaste wet- en regelgeving omgaan.”
„Ik vind het leuk om kuikens te verzorgen, zo goed mogelijk te draaien en om iedere ronde onze resultaten te verbeteren. Niet om dagelijks achter de pc te lezen wat er nu weer verandert qua wet- en regelgeving. Dat maakt het ondernemen als pluimveehouder soms niet leuk meer.”
Vakman
Koen heeft veel bewondering voor het vakmanschap van zijn vader. „Mijn vader is echt een vakman. Ik heb veel van hem mogen leren en leer nog steeds veel van hem. Ons bedrijf is niet gegroeid omdat het er eerst naar uitzag dat hij geen opvolger had. Maar wanneer heb je genoeg”, vraagt hij zich af. „Voor wie wil je groter worden? Voor de buurman of jezelf? Nu houden we net zoveel kuikens als vijftien jaar geleden toen we reguliere kuikens hielden. Ik vind onze huidige omvang prima, zo lang we er maar een inkomen uit kunnen halen. Ik weet niet of ik gelukkig wordt van het houden van 100.00 of 150.000 vleeskuikens.”
Koen van den Berg vertelt in vakblad Pluimveeweb van april over zijn toekomstvisie in de rubriek De Opvolger waarin opvolgers aan het woord komen. Het vakblad verschijnt donderdag 22 of vrijdag 23 april. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.