Pluimveeweb-enquête over het belang en draagvlak van collectief onderzoek
Vogelgrieponderzoek nuttig, doorontwikkeling hygiënescan minst nuttige onderzoek
De insleeprisico’s van vogelgriep verkleinen (Fight Flu), risico vogelgriep, relatieve rol insleep en veterinair praktijkonderzoek beschouwen pluimveehouders als meest nuttige onderzoeken die nu lopen. Respectievelijk 51,5, 48,5 en 40,9 procent van de respondenten vindt deze onderzoeken zeer nuttig.
Doorontwikkeling hygiënescan beschouwen pluimveehouders als het minst nuttige onderzoek dat nu loopt. 45,5 procent vindt dit onderzoek niet nuttig en 31,8 procent minder nuttig. Verder zijn pluimveehouders ook niet enthousiast over de onderzoeken Ingrepen kalkoenen, Trager groeiende vleeskuikens, Praktijkmonitoring onbehandelde vermeerderingsdieren en Breeders in Technology (BiTe).
Hoewel maar een klein deel van de respondenten enthousiast zijn over het onderzoek doorontwikkelen van de hygiënescan gaat Avined daar toch mee door. „De hygiënescan zorgt toch voor bewustwording voor hygiënemaatregelen bij pluimveehouders”, zegt secretaris Ben Dellaert van Avined in een reactie. „Dat geven pluimveehouders zelf ook aan. Of je daar wat mee doet, is een tweede. Dat is aan iedere pluimveehouder zelf. Maar door meer bewustwording te creëren bij pluimveehouders, geven we hen handvaten en verkleinen we zo de kans op ziekte insleep, zoals vogelgriep. Dat is ons vanzelfsprekend wat waard. De kosten van doorontwikkeling van de hygiënescan vallen bovendien relatief mee.”
Werkwijze goed
Elk jaar worden onderzoekswensen en kennisvragen opgehaald via klankbordgroepen, de adviescommissie en door navraag te doen bij brancheorganisaties zoals LTO/NOP en de NVP. Pluimveehouders kunnen onderzoeksvragen indienen. De meeste pluimveehouders vinden deze werkwijze zeer goed, goed of voldoende. Slechts 9,4 procent vindt deze werkwijze slecht en 10,9 procent zeer slecht.
„Er mag eerst echter wel gekeken worden wat er per onderwerp al bekend is”, reageert een pluimveehouder. „Misschien moet er een database komen waar je op onderwerp kunt zoeken, wat er al bekend is van het probleem. Dat je de gegevens netjes bundelt per onderwerp. Als je dan ergens op klikt, dat je kunt zien wat er al onderzocht is, en wat de uitkomsten waren”, stelt hij voor.
Onderzoek naar voervermorsing
Pluimveehouders kunnen onderzoeksvragen indienen via de website van Avined of via hun belangenbehartiger. Slechts 12,5 procent maakt hier gebruik van en maar liefst 84,4 procent doet dit niet. De overige 3,1 procent wil geen antwoord geven op deze vraag.
„Het komt niet vaak voor dat ik een aanvraag indien, maar ik ga nu een aanvraag indienen over voervermorsing. Ik constateer dat de houderijsystemen in Nederland voor leghennen wel goed zijn doorontwikkeld, maar dat voervermorsing een ondergeschoven kindje is. Ik vind het belangrijk om een objectief onderzoek te laten doen naar wat de beste systemen/toepassingen zijn om leghennen voer aan te bieden”, reageert een legpluimveehouder.
Om te zorgen dat pluimveehouders kunnen profiteren van de (voorlopige) onderzoeksresultaten communiceert Avined deze op haar website en via mails aan pluimveehouders. Ook zijn deze regelmatig te lezen in vakmedia zoals Pluimveeweb.nl. Het overgrote merendeel van de respondenten is tevreden over deze manier van communiceren. Slechts 14,3 procent is hier ontevreden of zeer ontevreden over.
Gefocust op praktische nut
Vrijwel alle respondenten zijn ermee eens dat gezamenlijk onderzoek vooral gefocust moet zijn op het praktische nut voor pluimveehouders. Slechts 5,3 procent is hiermee oneens of helemaal mee oneens. De overige 94,7 procent is helemaal mee, mee eens of staat hier neutraal in.
„Ik ben er wel mee eens. Al zijn er ook zaken die meer wetenschappelijk zijn en toch van groot belang zijn voor de pluimveehouderij in Nederland”, reageert een respondent. „Daar heeft een pluimveehouder dan weer meer indirect veel voordeel van. Zo heeft bijvoorbeeld het onderzoek naar Micoplasma Gallisepticum (MG) en het daaruit voortvloeiende behandelprogramma ertoe geleid dat we nu nagenoeg geen MG meer zien. Dit scheelt de sector miljoenen aan kosten of gederfde opbrengsten.”
Lees de belangrijkste uitkomsten van de enquête en meer reacties van LTO/NOP, NVP en Avined in vakblad Pluimveeweb van maart. Het vakblad verschijnt donderdag 11 of vrijdag 12 maart. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.