Reacties op Pluimveeweb-enquête over belang en draagvlak van collectief onderzoek
'Kiezen altijd praktische insteek bij gezamenlijk onderzoek'
48 procent van de respondenten is voorstander van onderzoek naar een beter verdienmodel voor pluimveehouders en 42 procent voor onderzoek hoe pluimveehouders meer marktmacht kunnen krijgen. Dellaert snapt dat alle pluimveehouders zich hier zorgen over maken en zich afvragen wanneer ze een fatsoenlijke prijs uitbetaald krijgen. „Maar voor beide onderwerpen hebben we geen concrete onderzoeksvragen liggen”, stelt hij.
„We denken dat beide zaken bereikt kunnen worden door gesprekken tussen LTO/NOP en NVP met andere ketenspelers zoals supermarkten. Farmers Defence Force (FDF) voert nu ook gesprekken hierover met als doel hogere uitbetalingsprijzen voor boeren. Indien er voor deze onderwerpen concrete onderzoeksvragen liggen, dan komt dat meteen in de adviescommissie aan bod”, verklaart Dellaert. NVP-voorzitter Hennie de Haan bevestigt dat hier nu gesprekken over lopen. „Ik zit zelf in de werkgroep die deze gesprekken voert.”
Dellaert wil de resultaten van de Pluimveeweb-enquête bespreken in de adviescommissie. „Aan de hand van de resultaten kunnen we de onderzoeksagenda altijd aanpassen.”
AVV heel belangrijk
Zowel De Haan als Dellaert benadrukken dat de AVV heel belangrijk is. „Op basis van vrijwilligheid lukt het niet om voldoende onderzoeksgeld op te halen”, vreest Dellaert. „Bovendien doen we veel diergezondheidsonderzoek waar alle pluimveehouders van profiteren”, vult De Haan aan. „Nu er een nieuwe IB-stam is opgedoken, laten we daar onderzoek naar doen. Mede dankzij onderzoek ligt de diergezondheidsstatus van de Nederlandse op een heel hoog niveau en is het antibioticagebruik erg laag. Dat biedt ook marktkansen. Scandinavië onderscheidt zich hiermee. Dat kunnen Nederlandse slachterijen en kipexporteurs ook doen.”
„Ook wordt er soms een antibioticum verboden. We kunnen dan wachten tot andere landen wat bedenken. Maar dat kan al te laat zijn. Daarom moeten we proactief handelen en onderzoek doen hoe we een probleem te lijf kunnen gaan”, stelt De Haan.
Pluimveehouders beter informeren over belang
Evenals Dellaert en De Haan hecht LTO/NOP-voorzitter Kees de Jong veel waarde aan gezamenlijk onderzoek. „Onbekend maakt onbemind”, zegt De Jong. „Niet alle pluimveehouders weten waarom er onderzoek wordt gedaan naar bepaalde zaken. Aan ons bestuurders is het de taak om het belang van gezamenlijk onderzoek uit te leggen aan pluimveehouders. Dat moeten we beter doen. Al lukt het nooit om alle pluimveehouders op één lijn te krijgen. Er zal altijd kritiek zijn, maar kritiek is gratis advies”, vindt De Jong.
De Haan beaamt dit punt. „Geïnformeerde pluimveehouders zijn best positief over gezamenlijk onderzoek. Maar het moet van twee kanten komen. Pluimveehouders moeten zich ook willen informeren over het belang van gezamenlijk onderzoek voordat ze kritiek geven. Overal nee tegen zeggen is makkelijk, maar dan komt de sector ook niet verder.”
‘Stemmen geen goed idee’
Pluimveehouders laten stemmen over wat wel en niet onderzocht mag worden – wat een respondent voorstelt – vinden zowel De Haan als De Jong geen goed idee. „Onderzoeksvoorstellen zijn complex. Toegepast diergezondheidsonderzoek is vaak een vervolgonderzoek dat al een jarenlange voorstudie kent. Dat leg je niet uit in twee alinea’s. De huidige manier waar adviescommissies, waar veel pluimveehouders in zitten, de onderzoeksagenda bepalen werkt gewoon goed”, zegt De Jong. „In de adviescommissie vermeerdering zitten veel vermeerderaars die samen perfect kunnen bepalen waar onderzoek naar gedaan moet worden in die deelsector”, noemt De Haan een voorbeeld.
„Er wordt echt heel kritisch gekeken naar de gezamenlijke onderzoeksagenda. Binnen de NVP doet Dick Schieven dat voor de vleeskuikenhouderij en Iris Odink en Aalt de Herder dat voor de legsector. Zij halen het net op onder leden en de sectoradviescommissies. Pluimveehouders kunnen en mogen onderzoeksideeën (vanuit een probleem of een wens) aandragen. Zo kunnen ze een actieve rol vervullen bij de totstandkoming van een gedragen onderzoeksagenda en -begroting. Dat is een proces wat zorgvuldig en weloverwogen wordt doorlopen. Het is boerengeld waarover wordt besloten. Waar cofinanciering vanuit de overheid mogelijk is, wordt dat gedaan. Maar aangezien Dick, Iris, Aalt en andere betrokkenen heel kritisch kijken naar onderzoeksvoorstellen valt er ook geregeld een onderzoek af.”
Lees de belangrijkste uitkomsten van de enquête en meer reacties van LTO/NOP, NVP en Avined in vakblad Pluimveeweb van maart. Het vakblad is donderdag 11 of vrijdag 12 maart verschenen. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.