Vang- en laadbedrijven verlenen hun medewerking aan onderzoek naar letsel bij vleeskuikens
Avined is gestart met een zogeheten pilot-studie om letsel bij vleeskuikens verder te verlagen. Er wordt gekeken naar factoren die een rol spelen bij het ontstaan van letsel, zodat gezamenlijk gewerkt kan worden aan verbeteringen. De bedoeling is om 48 koppels te gaan monitoren. Vleeskuikenhouders kunnen de komende tijd worden benaderd met de vraag of zij willen meedoen. Zondag op maandagnacht is gestart met monitoring van de eerste koppel.
Het van doel van de pilot-studie is gericht onderzoek te doen naar verbeterpunten in de keten (van stal tot aan de verdoving in de slachterij). Verschillende factoren hebben in min of meerdere mate invloed op dit ketenletsel, volgens de NVPSB zoals:
- Nacht vangen dus donker ten opzichte van overdag (veel) licht
- Reguliere vleeskuikens ten opzichte van concept/sterren vleeskuikens
- Gewicht van de vleeskuikens
- Werk/rusttijden van de pluimveevangers
- Laadmethode, hand geladen ten opzichte van machinaal geladen
- Verschillende transport/container systemen van de slachterij
Blij met onderzoek
„De NVPSB is blij dat Avined deze pilot-studie is gestart, om alle factoren in beeld te brengen.
Het doel is om dierwelzijn te verbeteren en vleeskwaliteit te verhogen. NVPSB-leden erkennen het belang van dit onderzoek en werken voor 100 procent mee om deze studie tot een succes te brengen", zegt voorzitter Jan Brok van de NVPSB.
„Bij ruim 99 procent van alle geladen koppels vleeskuikens in Nederland is het dierwelzijn niet in het geding aangezien er geen tot nauwelijks letsel optreedt bij de vleeskuikens", stelt Brok. „De NVPSB-bedrijven streven elke dag om dit percentage nog dichter bij de 100 procent te krijgen."
„De Nederlandse Vereniging van Pluimvee Service Bedrijven vertegenwoordigt alle Nederlandse IKB-PSB erkende pluimveelaadbedrijven en heeft kwaliteit en dierwelzijn hoog in het vaandel staan. IKB Kip en IKB PSB hebben duidelijke protocollen opgesteld hoe gewerkt mag/moet worden. Onze gecertificeerde vleeskuiken vang- en laadbedrijven voldoen aan deze gestelde eisen en werken met vakkundig personeel, voorzien Certificaat Verantwoord Pluimveeladen, erkend door de stichting Avined", zegt Brok.
NVWA controleert vanaf 2017 strenger
De NVWA controleert sinds 12 juni 2017 veel strenger op vangletsel. Als de NWVA op de slachterij constateert dat er bij meer dan 2 procent van de dieren sprake is van vangletsel, krijgt de pluimveehouder een boete van 1.500 euro. Voorheen werd meestal eerst een waarschuwing gegeven.
Het is vrijwel onmogelijk om continue onder de 2 procent vangletsel te blijven, gaven vang- en laadbedrijven in juli 2017 tegen Pluimveeweb.nl aan. Onder de 2 procent vang- en laadletsel blijven is wel mogelijk, reageerde de NVWA in augustus 2017. LTO/NOP en NVP adviseren vleeskuikenhouders om altijd bezwaar te maken indien ze een boete krijgen voor vang- en laadletsel omdat over de oorzaken nog veel onbekend is.
De sector gaat nu zelf onderzoek doen naar de oorzaken van vang- en laadletsel nadat Wageningen UR in 2018 ook al onderzoek deed naar vang- en laadletsel bij vleeskuikens.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Nederlandse Vereniging van Pluimvee Service Bedrijven