Van bijproduct naar waardevolle bodemvoeding
Van mest naar meststof; een bijdrage aan kringlooplandbouw
Van een grondstof naar een bouwstof via een duurzaam en circulair proces, hoe gebeurt dat?
Van een grondstof naar een bouwstof gebeurt in een cyclus van 5 stappen: (1) inkoop, (2) composteren, (3) productie, (4) verkoop en (5) toepassing. Klik op onderstaande afbeelding voor een grotere weergave van de 5 stappen die worden genomen om van mest naar meststof te gaan.
1. Inkoop
We beginnen met de inkoop van kippenmest wat we uit de omliggende regio’s verkrijgen. We gebruiken verschillende soorten kippenmest, waarbij de voorkeur uitgaat naar bandenmest van leghennen, moederdieren- en opfokmest. Mest met een minimale droge stof van 60% en hoog stikstofgehalte heeft de voorkeur.
2. Composteren
De ontvangen mest wordt, na een visuele kwaliteitscontrole, in een tunnel opgeslagen. Het composteren is een natuurlijk proces dat plaats vindt in een tunnel en waarbij gebruik gemaakt wordt van recirculatie van de lucht. We verhitten, pasteuriseren en hygiëniseren de grondstof d.m.v. lucht. Er worden geen andere grondstoffen gebruikt dan mest. Dit resulteert in een meststof met homogene voedingswaarden. De composteringstechniek is ontwikkeld door moederbedrijf GICOM.
3. Productie
Na het composteren blijft een meststof over die we pelletiseren tot korrels van circa 5 mm groot. Vervolgens verpakken we de mestkorrels in zakgoed van 20 of 25 kg of big bags van 500, 1.000 of 1.250 kg.
4. Verkoop
Vanuit de productielocatie in Dronten wordt de verkoop geregeld en gaan de mestkorrels de hele wereld over. De mestkorrels worden toegepast in de glas- en tuinbouw, groente- en fruitteelt en in de akkerbouw en worden ook gebruikt voor siertuinen, gazons en moestuinen.
5. Toepassing
Onze meststoffen hebben een positief effect op de natuur, aangezien het organisch materiaal en macro- en micronutriënten aan de bodem afgeeft. Dat wil zeggen dat het de bodem en het bodemleven voedt en de groei van planten en gewassen bevordert. De nutriënten komen niet in één keer vrij, waardoor uitspoeling naar grond- en oppervlaktewater wordt geminimaliseerd. Het zorgt voor een langdurige voeding van bodem en gewas. Daarnaast hoeft er, door onze producten, minder kunstmest gebruikt te worden in de landbouw. Een positief effect op het grondwater en in het algemeen beter voor het klimaat.
Het composteren van mest past dus heel goed in een circulaire economie, want we vervaardigen een eindproduct dat het gehele jaar te gebruiken is, lang te bewaren is en voedingsstoffen en organische stof biedt voor de bodem.
Komeco is een schakel tussen veehouderij en landbouw, een onderdeel van kringlooplandbouw en daarmee van toegevoegde waarde voor een circulaire economie. Wilt u met ons de samenwerking aangaan voor een duurzame afzet van uw kippenmest? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden via mest@komeco.nl of 0321 31 25 70.