NVWA gaat met vleessector in gesprek over protocol: 'Kunnen niet nog een keer hebben dat 200 man personeel staat te wachten'
Pluimvee, rund- en varkensslachterijen in Nederland konden op maandag 15 februari niet of nauwelijks slachten omdat de NVWA-top zondagavond besloot om geen toezichthouders naar slachterijen te sturen. „De NVWA heeft de verantwoordelijkheid om de veiligheid van haar medewerkers te borgen. Het is daarom niet uit te sluiten dat de NVWA in de toekomst – mede op basis van dat protocol - een dergelijk besluit om de dienstverlening op te schorten weer zal moeten nemen”, aldus een woordvoerder.
Het geplande gesprek komt voort uit een evaluatie die de NVWA hield over de gang van zaken. Naast de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) kreeg Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi), een uitnodiging om met de NVWA in gesprek te gaan over een protocol. „Het is goed om met elkaar te spreken en kijken hoe het anders kan. Ze erkennen met zo’n gesprek eigenlijk dat het beter kan", legt Oplaat uit.
Wanneer het gesprek plaatsvindt en wat er besproken gaat worden, is nog niet bekend volgens Oplaat. „Persoonlijk zitten wij niet te wachten op een protocol. De noodzakelijke beroepen zoals huisartsen en zoutstrooiers mogen gewoon doorwerken. En wat mij betreft is het ook noodzakelijk dat de Nederlandse slachterijen gewoon kunnen doorgaan in de toekomst bij ingestelde weercodes. We kunnen niet nog een keer hebben dat er 50.000 vleeskuikens en 200 man personeel bij een slachthuis staat te wachten. Situaties dat kippen geladen worden en dat vrachtwagens weer om moeten keren naar de boer, mogen echt niet meer gebeuren.”
Geen aangifte doen
Nepluvi liet eerder al weten dat het de NVWA aansprakelijk stelt voor de financiële schade die is opgelopen door het niet kunnen slachten. Ook overwoog de organisatie om aangifte te doen vanwege dierverwaarlozing, maar dat gaat niet gebeuren. „We hebben met een jurist gekeken of we aangifte kunnen doen, maar de overheid kan strafrechtelijk niet vervolgd worden. We zouden dan iemand persoonlijk aansprakelijk moeten stellen, maar dat gaan we niet doen. Daarom focussen we ons op schadeclaims die een aantal slachterijen gaan indienen bij de NVWA”, vertelt Oplaat.
Inhaalslag
De NVWA bood aan om de verloren slachturen in te halen. „Er zijn de afgelopen week al veel extra keuringsuren gerealiseerd. Ook bedrijven die deze week extra keuringsuren aanvragen, zullen binnen de mogelijkheden worden geholpen. Van de ruime mogelijkheden die zijn geboden voor extra dienstverlening op zaterdag hebben niet alle bedrijven gebruik gemaakt”, laat een woordvoerder van de instantie weten.