'Insecten zijn een goed alternatief in pluimveevoeders'
Dat zei Teun Veldkamp, onderzoeker WUR, in het webinar dat Poultry Expertise Centre organiseerde om de innovaties in het actuele pluimveeonderzoek te delen. Hij verwacht dat insectengrondstoffen een klein deel van het pluimveevoer of als voeradditief gebruikt zal gaan worden waardoor de diergezondheid verbetert, het antibioticagebruik zal dalen en uiteindelijk het welzijn van de kip beter is.
WUR oriënteert zich vanaf 2012 op het gebruik van insectengrondstoffen in pluimveevoeding. Technisch is het gebruik mogelijk. Er lopen diverse onderzoeksprojecten om insectengrondstoffen op te nemen in de keten. „Reststoffen van de insectproducten zijn goede meststoffen voor de tuin- en akkerbouw”, zei Veldkamp.
Hij lichtte het onderzoek toe over insecten producten als grondstof in pluimveevoeders en de effecten op productieresultaten, gezondheid en welzijn. De recente ontwikkelingen in onderzoek, beleid en de resultaten zijn veelbelovend.
Toelating binnen een jaar
Insecteneiwitten mogen opgenomen worden in voer voor huisdieren en vissen. Insectenvetten in voer voor alle diersoorten en levende insecten mogen aan alle diersoorten gevoerd worden. „De praktijk wordt nu nog belemmerd door de wetgeving. We verwachten dat insecteneiwit na dit jaar opgenomen mag worden in pluimveevoeding”, aldus Veldkamp. De onderzoekers onderzoeken diverse soorten insecten, het gebruik en hun voedingswaarde.
Verder onderzoek
Om klaar te zijn voor de praktische toepassing dient verder onderzoek vanuit diervoederperspectief plaats te vinden. „Dit betreft nutriëntenbehoefte van insecten, de voedingswaarde van organische reststromen voor insecten, verwerking van insecten en de voedingswaarde van insecten voor landbouwhuisdieren. We doen daarbij onderzoek naar gezondheid en gedrag bij dieren, groeiprestaties en productkwaliteit”, besloot Veldkamp.
Poultry Expertise Centre organiseert op 18 mei een webinar over insecten in pluimveevoer waarbij verdere onderzoeksresultaten gedeeld zullen worden.
Kijk hier het webinar ‘Samen innoveren door actueel pluimveeonderzoek’ dat Poultry Expertise Centre 11 februari organiseerde, terug.