Video: Uitkomst in de stal beste optie voor resultaten vleeskuikens
Dat zijn de conclusies van dr. Laura Star, lector precisievoeding en duurzame pluimveehouderij aan Aeres Hogeschool Dronten en onderzoeker bij Schothorst Feed Research. Zij onderzocht het effect van transport en vroege voeding van eendagskuikens op de productieprestaties.
Vroege voeding
Kan vroege voeding ook negatief uitpakken als kuikens op transport moeten? Dat was de onderzoeksvraag. Broederijen zijn zich het laatste decennia al gaan toeleggen op voer en waterverstrekking direct na uitkomst. In 2019 ontstond maatschappelijke ophef over verminderd welzijn van de kuikens. Broederijen kregen toen vijf jaar de tijd om hun systemen aan te passen. „Vroege voeding stimuleert de werking van de darmen en de ontwikkeling van de populatie aan darmbacteriën. Als het kuiken daarna op transport gaat, komen die darmen weer stil te liggen. Wat is het effect daarvan?”, vroeg Laura Star zich af.
Onderzoek en resultaten
In samenwerking met Broederij Optibrut, Aeres, Schothorst, en Poultry Expertise Centre zette Star een proef op. In zes behandelingen, wel of geen vroege voeding en 0, 2 of 10 uur transport, zijn 20.400 reguliere Ross 308 kuikens opgezet. Daarbij is het startgewicht, groei, voerhoeveelheid, eindgewicht en uitval bepaald.
„Geen transport houdt in dat de kuikens in de stal uitkomen. Het gedrag viel direct op; kuikens die na transport in de stal komen, concentreren zich rond de voer- en waterlijn en kuikens die in de stal uitkomen zijn direct mooi verspreid”, lichtte Star toe. De startgewichten van de kuikens met verschillende transporttijden en zonder voer zijn gelijk. Krijgen de kuikens voer, dan heeft het transport wel invloed op het startgewicht.
De vroege groei tot en met dag 10 is bij kuikens met vroege voeding beter dan zonder. De uitval bij kuikens met voer en transport is hoger. Bij transport van 10 uur zelfs heel hoog, 8 procent. „Lang transport met voer resulteerde wel in de beste voerconversie maar de hoge uitval wil je niet”, aldus Star.
Uitkomst in stal beste voor welzijn
Vroege voeding in combinatie met lang transport is negatief voor het welzijn van de kuikens. Transport zonder voer vooraf is een betere optie. Uitkomst in de stal levert in deze proef het beste resultaat op. Elk kuiken komt uit op zijn eigen tijdstip wat het minste stress oplevert voor de kuikens.
„Voer- en waterverstrekking zet het maagdarmstelsel in gang. Transport daarna zet het weer stil. De kuikens produceren warmte wat een ander type kuiken tijdens transport oplevert dan een eendagskuiken zonder voer en water op transport. Tijdens het transport hebben we geen metingen gedaan, maar warmteproductie kan een oorzaak zijn geweest van de hoge uitval. Verder onderzoek is hiervoor nog nodig”, aldus Laura Star.
Kijk hier het webinar ‘Samen innoveren door actueel pluimveeonderzoek’ dat Poultry Expertise Centre 11 februari organiseerde, terug.