Pluimveeweb live-uitzending 3 maart: Vleeskuikenhouder en het toekomstperspectief
Het goede nieuws tijdens de uitzending komt van Jeroen van den Hurk: „De land- en tuinbouw en zeer zeker ook de vleeskuikenhouderij zijn en blijven absoluut relevant in Nederland. Grondgebonden landbouw gaat echter meer ruimte krijgen en voor de intensieve veehouderijsector geldt dat veehouders hun milieuvoetafdruk zo beperkt mogelijk moeten maken.” De Rabobank heeft al in het afgelopen najaar een visie geschreven over een toekomstbestendige landbouw 2030. Welke ruimte er voor de intensieve veehouders en dus ook de vleeskuikenhouders komt, is daarbij afhankelijk van wet- en regelgeving en hoeveel milieuruimte er gecreëerd kan worden. Dat vraagt om nieuwe ondernemerskeuzes. „Er is geen eenduidige recept of blauwdruk voor vleeskuikenhouders. Een ieder moeten zijn of haar eigen overweging maken. Als bank willen daarbij een sparringpartner zijn, zodat een ondernemer een weloverwogen besluit kan nemen. Groei, consolideren, stoppen, verbreden of kiezen voor concepten.”
Hechtere ketens en concepten
Van den Hurk voorspelt dat de toekomstige markt meer vraaggestuurd zal worden en dat betekent vooral hechtere ketens en meer concepten. Dat dwingt de pluimveehouder om andere aanpak van het ondernemerschap te omarmen met nieuwe ondernemerskeuzes. Van vrij ondernemerschap naar meer ketengeregisseerd. In de keten kunnen met de vleeskuikenhouder echter ook prijsafspraken van een of twee jaar gemaakt worden, waardoor het risico meer bij de keten komt te liggen dan bij de individuele pluimveehouder. „De marktschommelingen worden hierdoor voor de veehouder afgevlakt. Als we kijken naar de kalverhouderij dan zien we daarnaast dat zij door de ketenregie minder last hebben gehad van de coronacrisis.” De Rabobank analist denkt verder dat er ook een EU-keurmerk komt en dat zou goed nieuws zijn voor de concurrentiekracht van de Nederlandse pluimveehouder. Hij zal tijdens de uitzending ook inzicht geven in de huidige marktsituatie. „Tot de tweede helft van 2021 blijft het onzeker met als bijkomende zorg de hoge voerkosten. Daarna zijn de verwachtingen goed. Er is geen overaanbod van kuikens en de vraag is goed. Veel hangt echter af hoe goed het food service kanaal zoals restaurants zich na de corona gaat herstellen.”
Maak passende keuzes
Van den Hurk staat in zijn toekomstvisie niet alleen. Ook Kees Ligthart, Agrarisch bedrijfsadviseur van ABAB, voorziet dat de keten en concepten belangrijker gaan worden. „We zien nu al dat de voerleveranciers en slachterijen een grote vinger in pap hebben. De Heus heeft al bijna een integratieachtige setting. Deze ontwikkeling hoeft voor de markt en vleeskuikenhouder niet verkeerd te zijn. Voor sommige is de structuur en het ontzorgen een welkome zegen; voor de vrije ondernemer, die zich op de traditionele markt begeeft, houdt dit wel een verandering in. Maar het is een ontwikkeling die je niet tegenhoudt en pluimveehouders moeten zich hier op voorbereiden. De keuzes die ondernemers gaan maken, zal evenwel als puzzelstukje in elkaar moeten passen. Wat kan ik, wat moet ik, hoe presteer ik en wat wil ik?” In live-uitzending legt Ligthart onder de mom van ‘rekenmachine versus spiegeling’ uit hoe ondernemers een beoordeling over zichzelf en hun bedrijf kunnen geven om tot de juiste beslissingen te komen. Ook gaat Ligthart dieper in op de voor- en nadelen van concepten. „Lag het kostenvoordeel voorheen meer bij de traditionele markt; sinds de coronacrisis hebben de concepten zich beter gehouden dan de traditioneel. Deze laatste markt is behoorlijk ingestort.”
Van vleeskuikenmoederdieren naar vleeskuikens
In de live-uitzending vertelt vleeskuikenhouder Frans Princen uit Ell waarom hij heel bewust de keuze heeft gemaakt om van vleeskuikenmoederdieren over te stappen naar vleeskuikens voor concept. Een belangrijke motivatie was om meer structuur en zekerheid te krijgen voor het gezinsbedrijf. Ook Princen heeft voor zichzelf beslissingen gemaakt op basis van rekenmachine en spiegeling, en daarmee een gecalculeerd risico genomen om zijn bedrijf te veranderen.
Meld u hier aan voor de Pluimveeweb live-uitzending op 3 maart om 20.00 uur