'Slapeloze nachten van chaos binnen NVWA'
Pluimveeslachterijen slachten vandaag niet: Geen NVWA-toezichthouders vanwege code rood
Dat zegt Nepluvi-voorzitter Gert-Jan Oplaat. „Ik heb dat niet vaak van mijn werk, maar door de chaos bij de NVWA heb ik de hele nacht niet kunnen slapen”, zegt Oplaat. „Bij weercode rood adviseert het KNMI om alleen de weg op te gaan als het noodzakelijk of essentieel is. Toezichthouder bij de NVWA is een essentieel beroep”, stelt Oplaat.
„Nu waren er op veel slachterijen al 300 man personeel, maar doordat die ene toezichthouder van de NVWA niet mocht komen, mag er niet geslacht worden. Er zijn weer vleeskuikens, kippen en eenden die al op de wagen zaten, teruggebracht naar de stal. Sommige van die stallen waren al leeg en de pluimveehouders wilden beginnen met schoonmaken van de stal. Ook was er in die stallen geen voer meer aanwezig. En straks gaat dezelfde NVWA ook nog boetes uitdelen voor bijvoorbeeld een te hoge bezetting”, vreest Oplaat. „Bij de NVWA hebben ze de mond vol van dierenwelzijn, maar dan moeten ze ook zorgen dat er geslacht kan worden. Ook als er code rood geldt in een deel van Nederland.”
De Nepluvi-voorzitter kreeg gisteravond laat een telefoontje van de NVWA dat er vandaag niet geslacht wordt. „Ik heb voorgesteld dat toezichthouders voor de ijzel naar de slachterij konden rijden en daar werden opgevangen met een kop koffie en een broodje. Maar daar gaf de NVWA geen gehoor aan.”
Willekeur
Volgens Oplaat is er sprake van willekeur binnen de NVWA. „Vanmorgen vond er op een pluimveevlees verwekend bedrijf in Barneveld – waar code rood geldt – wel een EKS audit plaats door een NVWA-toezichthouder. In Barneveld gold code rood. Waarom gaat dat dan wel door terwijl in lang niet alle gebieden van Nederland code rood geldt.” De NVWA spreekt van een misverstand: „Als dit gebeurd is, dan had ook deze audit uit het oogpunt van de veiligheid van onze medewerkers niet moeten plaatsvinden", zegt een NVWA-woordvoerder.
„Vorige maandag gold ook code rood tot 12 uur en toen was er niets aan de hand en kwamen er gewoon toezichthouders op slachterijen. Mijn zorg is dat dit beleid gaat worden waardoor er veel slachtdagen plotseling uitvallen. Dat moeten we met zijn allen willen voorkomen.” De NVWA reageert: „Vorige week maandag gold code oranje en was de situatie op de weg minder onvoorspelbaar. Het beleid is niet gewijzigd. Dit was de eerste keer in zeer lange tijd dat code rood is afgegeven op een werkdag. Bij code rood heeft de NVWA de verantwoordelijkheid om ook zorg te dragen voor de veiligheid van haar medewerkers", aldus een woordvoerder.
Claim indienen
Aangezien chauffeurs al onderweg waren om pluimvee op te halen en personeel al aanwezig was in slachterijen, ondervinden pluimveeslachterijen en pluimveehouders grote hinder van het NVWA-besluit. „We spreken vandaag met onze jurist en overwegen een claim in te dienen bij de NVWA”, zegt Oplaat, die woest is over het besluit van de NVWA.
„Het is één grote chaos bij de NVWA. Door het besluit gisteravond laat om vandaag geen toezichthouders te leveren kunnen duizenden mensen vandaag hun werk niet doen en ondervinden slachterijen en pluimveehouders grote financiële schade.”
„In het westen gold tot 8 of 9 uur code rood. NVWA-toezichthouders mogen nu zelf bepalen of ze willen rijden naar slachterijen. Misschien dat slachterijen in het westen vandaag nog een gedeelte van de dag kunnen slachten, maar veel slachterijen slachten vandaag helemaal niet.”
De NVWA heeft de werkzaamheden bij alle bedrijven 'in goed overleg' weer opgestart: „En daar waar mogelijk is ook de ruimte gegeven om langer door te gaan. In de meeste gevallen is dit gelukt", laat de instantie weten.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Nepluvi