Elf gouden tips van de luizenmoeders
Dat zegt Miranda Smits, Pluimveeadviseur MSD Animal Health. „Mijtenbestrijding vraagt om een totaalaanpak en maatwerk per bedrijf. Wij helpen, als ‘de luizenmoeders van MSD Animal Health’ graag mee aan de mijtenaanpak”, lacht Franny Pecher, dierenarts MSD Animal Health. Elke dag krijgen ze meer en meer tools in handen om de juiste adviezen te geven. Zo zijn deze elf gouden tips verzameld die ze graag met pluimveehouders en erfbetreders willen delen.
- Start met monitoring.
Met monitoring krijg je inzicht in de mate van vogelmijtbesmetting op je bedrijf en weet je wat je aan het doen bent en of de gekozen aanpak goed is en/of nog geoptimaliseerd kan worden. - Behandel alle stallen in één keer.
Een vogelmijtenprobleem is een bedrijfsprobleem, geen stalprobleem. Er zijn altijd versleeprisico’s via mest- en eierbanden, stalmaterialen, ventilatie, bezoekers, de pluimveehouder en medewerkers zelf, ongedierte, huisdieren en nog veel meer. - Mijtenbestrijding vraagt om maatwerk.
Elk bedrijf is anders. De luizenmoeders maken een risicoanalyse- en plan op maat. Een meerleeftijdensysteem heeft een hoger besmettingsrisico vanwege meer koppelwisselingen. Een gestructureerd plan helpt de mijtenbestrijding. - Voer na behandeling de mest af.
Alle stadia van mijten worden via de mestband afgevoerd. Op de mesthoop komen de eitjes en larven snel uit en wandelen terug naar de stal. Ook droogtunnels zijn een bron van nieuwe insleep. - Breng het mijtenprobleem in kaart.
Miranda en Franny constateren vele manieren van besmettingen. Samen met de pluimveehouder brengen ze het insleep- en versleepprobleem goed in kaart om de oorzaak te vinden. - Volg de bijsluiter van een diergeneesmiddel.
Lees de bijsluiter en voer het zo uit. - Kies het juiste behandelmoment.
Het beste behandelmoment is van veel factoren afhankelijk: één- of meerleeftijdensysteem, mate van besmetting, opzetmoment van nieuwe koppels etcetera. Per bedrijf varieert de kans op besmetting. - Mijtenbestrijding vraagt een continue aanpak.
Het bestrijden van vogelmijten is een continu proces, dat bestaat uit Monitoren - Behandelen - Evalueren - Optimaliseren. Optimaliseren bereik je door inzicht te krijgen in de insleep en versleep van vogelmijten op het bedrijf d.m.v. monitoring. De beheersing van vogelmijten op bedrijven blijft maatwerk. Samen met onze standaardadviezen pakken we dat aan. - Behandel alle dieren.
Bij een drinkwaterbehandeling is het belangrijk dat alle kippen goed water drinken en de werkzame stof opnemen. - Monitor het hele jaar.
Mijten komen in elk seizoen voor dus monitor het hele jaar door. - Stel een bedrijfsplan op.
Stel samen met je medewerkers een bedrijfsplan op waarin je de insleep- en versleepmogelijkheden opneemt. Leg je medewerkers de (financiële) risico’s van vogelmijten uit en vertel welke rol zij kunnen spelen in het bestrijden en beheersen van vogelmijten. Behandel niet alleen de vogelmijten in de stal, maar pak ook de omgeving aan.
Maatwerk bedrijfsplan tegen vogelmijt
Neem contact op met Miranda Smits via 06 – 83 07 80 57 om samen een plan van aanpak op te stellen. „Wij komen op veel verschillende pluimveebedrijven. Een effectief plan van aanpak helpt bij de bestrijding van vogelmijt met als resultaat een optimale diergezondheid en een goed bedrijfsresultaat”, besluit Miranda Smits.
Lees hier de uitgebreide 11 gouden tips van de luizenmoeders.
Tekst: MSD Animal Health
Beeld: MSD Animal Health