Russische grenzen nog gesloten voor NL broedeieren
Dat zegt Anton Butijn, voorzitter van de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens (COBK). De Russische regering in Moskou beoordeelt de questionnaires maar het is onbekend wanneer en wat het resultaat is. Alle Nederlandse vermeerderingsbedrijven zijn in november gecheckt door de NVWA en het ministerie van Landbouw (LNV). LNV heeft de questionnaires doorgestuurd naar de Russische regering in Moskou die deze beoordelen. „Wij kunnen het tempo van de beoordeling niet beïnvloeden en moeten afwachten wat het resultaat is.”
Normaal is binnen 30 dagen een eerste check. Het kan zijn dat de beoordeling positief is en de grenzen direct geopend worden maar er kunnen ook aanvullende vragen gesteld worden. We hopen voor eind februari iets te horen van de Russische autoriteiten”, aldus Butijn.
Grote afnemer
Rusland heeft sinds 2 november haar grenzen voor Nederlandse broedeieren gesloten vanwege de eerste uitbraak van hoogpathogene vogelgriep. Wekelijks gingen tot die tijd 14 miljoen broedeieren naar Rusland.
„In Rusland hebben we als Nederlandse broedeisector een ontzettend goede naam als betrouwbare leverancier. Hoe langer de sluiting gaat duren hoe nadeliger voor onze positie. Het is niet ondenkbaar dat klanten op zoek gaan naar andere leveranciers als er geen perspectief is op grensopeningen.” Vanuit Turkije gaat nu een stroom broedeieren richting Rusland.
Afzet Saoedi-Arabië loopt
De grenzen met Saoedi-Arabië zijn wel open. Die export loopt gelukkig door. Butijn hoopt dat Moergestel de laatste AI uitbraak is. Drie weken na de laatste reiniging en ontsmetting meldt Nederland dat bij OIE, de Wereld Gezondheidsorganisatie voor dieren, waarna de status AI vrij na drie maanden van kracht is.
Volgens Butijn kan Rusland voor die tijd akkoord geven. „Als Rusland de questionnaires goedkeurt, kunnen zij de grens direct openstellen voor Nederlandse broedeieren.”
De broedeinotering is sinds eind december licht gestegen maar nog steeds ver onder de kostprijs. Het einde van het wildseizoen en de winterperiode zorgt voor een opleving maar het effect van de Covid-19 maatregelen drukt de prijzen.