FDF hervat gesprek met CBL; 'Tijd voor concrete stappen'
In het Van der Valk Hotel Utrecht komen in de ochtend van 10 februari diverse kopstukken bijeen om het gesprek over het keurmerk FarmerFriendly te hervatten. FarmerFriendly is een keurmerk - bedacht door FDF - waarbij het CBL drie procent van de omzet zou moeten afstaan om gebruik te maken van het keurmerk FarmerFriendly. Vervolgens wordt deze afgestane omzet verdeeld onder boeren die lid zijn van het keurmerk. De boerenactiegroep lanceerde het Initiatief op 17 november op de parkeerplaats van het CBL tijdens een boerenprotest. Op 14 januari gingen FDF en CBL al eerder aan tafel zitten.
Aanwezigen
Bij het gesprek, dat om 10.00 uur reeds is begonnen en tot 14.00 uur duurt, zijn aanwezig: Sjaak van der Tak (directeur LTO Nederland), Ronald Lotgerink (algemeen directeur Vion) , Hein Schumacher (algemeen directeur FrieslandCampna), Marit van Egmond (algemeen directeur Albert Heijn), Frits van Eerd (algemeen directeur Jumbo), Marc Jansen (directeur CBL), Bert Roetert (voorzitter CBL), Hennie de Haan (voorzitter NVP), Teun de Jong (voorzitter NAV), Siep Koning (algemeen directeur NFO), Sieta van Keimpema (voorzitter DDB en bestuurslid FDF), Jos Ubels (vice-voorzitter FDF) en Mark van den Oever (voorzitter FDF).
Concurrentienadeel
Zowel Van Keimpema als Van den Oever durven niet te zeggen of vandaag de knoop wordt doorgehakt. Van Keimpema laat weten dat het overleg op 14 januari voornamelijk een presentatie betrof waarbij FDF de beoogde werking van het keurmerk toelichtte. Vandaag gaat het CBL op zijn beurt - samen met de overige aanwezige ketenpartners - dieper in op hun ketenpositie. „Daarover gaan we in discussie om zo het verdienmodel van de boeren te verbeteren”, zegt van Keimpema. „Ik heb zelf het gevoel dat het CBL en de supermarktvoorzitters er eigenlijk niet zoveel op tegen kúnnen hebben", doelt ze op het keurmerk FarmerFriendly. „Maar de meeste mensen willen niet graag van hun geld af. En als de ene supermarkt wel meedoet en de andere niet, geeft dat die supermarkt die wel meedoet een concurrentienadeel.”
Windowdressing en goede sier
Het FDF-bestuurslid annex DDB-voorzitter vindt het de hoogste tijd voor een keurmerk waar de boeren wél wat aan hebben. „We moeten toe naar een model waarbij het geld - waarvan de consumenten al hebben aangegeven dat het bij de boeren terecht moet komen - ook daadwerkelijk bij de boeren terechtkomt. Er zijn talloze keurmerken, maar die leveren de boeren helemaal niets op; laat staan dat het de kloof tussen kostprijs en opbrengstprijs dicht. Keurmerken zijn vaak een stukje windowdressing voor de supermarkten: goede sier maken door net te doen alsof je het maatschappelijk allemaal heel goed bedoeld. zonder dat de boeren er iets mee opschieten. Planetproof, bijvoorbeeld, wat een godsvermogen kost.”
‘Gunnen de supermarkten de boeren betere marges?’
Mark van den Oever, de voorzitter van de boerenactiegroep FDF, heeft hoge verwachtingen van het gesprek. Desondanks verwacht hij nog geen zekerheid omtrent FarmerFriendly. „Maar ik verwacht wel een duidelijk antwoord of FarmerFriendly de route is die we gaan volgen, of niet. Het hangt af van de gunning; gunnen de supermarkten de boeren betere marges? De relatie tussen supermarkt en de boer is niet slecht, maar ook niet goed. Niet positief en niet negatief. Maar laten we eerlijk zijn: de boeren ontvangen niet bepaald de beste marges van de supermarkten. We zijn samen in de keten gebonden dus we hebben elkaar hoe dan ook nodig. Daar zijn we ons van bewust.”
Maar heeft de supermarkt de boeren wel nodig? De producten kunnen toch ook van over de grens het land binnenkomen? „Maar dat zijn toch ook boeren? Supermarkten hebben boeren nodig. Ook de Nederlandse boeren. En als je denkt dat er in het buitenland op dezelfde manier geboerd wordt als in Nederland - denk aan prijs, kwaliteit, voedselzekerheid - dan ben je niet helemaal op de hoogte.”
Deadline
„31 maart is de deadline”, zegt Van den Oever. „Sjaak van der Tak (voorzitter LTO Nederland) had de deadline eerst op 1 april gezet, maar dat vonden we een beetje lullig. Dus daar hebben we 31 maart van gemaakt.” Die deadline is behoorlijk krap, vindt ook zijn mede-FDF'er. Van Keimpema: „Veel tijd is er niet, dus ik denk dat er vandaag wel concrete plannen gemaakt moeten worden.”