Minister Schouten zet toch in op het gebruik van emissiedoelen en gemeten stalemissies
De Taskforce adviseert de minister meer ruimte te bieden aan veehouders en techniekleveranciers aangaande de inrichting van de stalsystemen door de emissiedoelen centraal te stellen. Veehouders hebben vaak goede ideeën om de uitstoot van ammoniak, methaan of fijnstof terug te dringen, maar veel van deze ideeën worden door regelgeving, vergunningverlening of andere moeilijkheden nooit gerealiseerd. En dat is jammer, stelt de Taskforce, omdat de overheid deze innovaties juist wil stimuleren.
Realtime data en emissiedoelen
Voor het versnellen van de innovatie van stalsystemen stelde de Taskforce een advies op, bestaande uit drie sporen. Ten eerste zou er een wettelijk systeem moeten komen dat stuurt op emissiedoelen. De inrichting van de stalsystemen wordt dan overgelaten veehouders en techniekleveranciers. Daarnaast zou de huidige proefstalprocedure moeten worden vereenvoudigd en verbeterd. Een tussenstap die nodig is omdat het derde spoor, om te gaan werken met praktijkmetingen voor het vaststellen van stalemissie, niet direct kan worden ingevoerd.
Experimenteren met sensoren en datasystemen
Voor het opdoen van ervaring in het werken met praktijkmetingen van stalemissies adviseert de Taskforce de minister een twintigtal pilots op te starten. Deze pilots leveren informatie op over het werken met sensor- en datasystemen, die van belang zijn om op termijn invulling te geven aan de ambitie van minister Schouten om te gaan werken met gemeten stalemissies. Voor het opstarten van deze pilots hebben minister Schouten en de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, vanVeldhoven, een regie-orgaan ingesteld.
De Taskforce Versnelling Innovatie Stalsystemvan Infrastructuur en Waterstaaten is vorig jaar door minister Schouten ingesteld om antwoord te geven op de vraag: ‘hoe de versnelling op het gebied van innovatie van stalsystemen, andere veehouderij-oplossingen en een bijbehorend nieuw systeem van vergunningverlening, toezicht en handhaving er in de toekomst uit moet zien. Het advies van de taskforce is tot stand gekomen met inbreng en hulp van overheden, onderzoekers, fabrikanten van staltechnieken, agrobedrijfsleven, individuele veehouders, landbouworganisaties en maatschappelijke organisaties.