'Hele sector gebaat bij voldoende slachthaken in Nederland'
Door de lockdown en daardoor sluiting van de horeca in Europa verminderde de vraag van kip van reguliere vleeskuikens enorm. Als gevolg daarvan klapten de prijzen in elkaar en sloot Frisia op 1 oktober haar deuren en ging de GPS Nunspeet in november failliet. „Er zijn nu al twee slachterijen weg in amper een jaar tijd. De hele sector is er echter bij gebaat dat er voldoende slachthaken in Nederland over blijven. Na de lockdown komt er namelijk ook weer een andere tijd waarin de vraag naar reguliere kip weer toeneemt”, licht Van der Wens toe.
Eigenaar Jerry van Miert verkocht vorig jaar een deel van zijn aandelen aan Bart Remkes Na gesprekken met Van Miert en Remkes heeft De Heus nu alle aandelen van Jerry van Miert en Bart Remkes gekocht. „Indien Van Miert en Mieki ook nog zouden sluiten – waar wekelijks 850.000 kuikens geslacht kunnen worden – dan wordt de sector wel heel erg klein en dreigt er een tekort aan slachthaken. Daarom hebben we als De Heus deze strategische stap genomen door de pluimveeslachterijen van Van Miert en Mieki over te nemen”, legt Van der Wens uit.
Volgens hem heeft de hele sector er baat bij dat het aantal slachthaken op peil blijft in Nederland en zodoende de Nederlandse vleeskuikensector gezond blijft. Naast vleeskuikenhouders is dat ook belangrijk voor broederijen en voerfabrikanten, vindt Van der Wens.
Van Miert blijft verantwoordelijk
Jerry van Miert en zijn managementteam blijven verantwoordelijk voor de aankoop van kuikens en het management van de beide slachterijen. „De Heus zorgt nu voor ruim de helft van de aanvoer van kuikens aan van Miert en Mieki. Dat blijven we doen. Wanneer contractafspraken met vleeskuikenhouders aflopen die rechtstreeks aan Van Miert en Mieki leveren, dan kunnen die vleeskuikenhouders er zelf voor kiezen om de kuikens te gaan leveren aan De Heus kuikenplanning. Maar zij hebben ook de mogelijkheid om rechtstreeks met Van Miert zaken te blijven doen.”
De voer- en slachtactiviteiten worden door De Heus strikt van elkaar gescheiden. „Dit stelt ook de kuikenplanning van De Heus Voeders in staat om de samenwerking met alle andere slachterijen te continueren”, licht Van der Wens toe. „Vanzelfsprekend zullen wij ons, net als nu, maximaal inspannen om vleeskuikenhouders, die nog geen voer van De Heus afnemen, enthousiast te maken voor onze voeders. Vleeskuikenhouders houden echter de vrijheid om hierin hun eigen keuzes te blijven maken.”
Het enige wat verandert, is dat de kuikenplanning van De Heus de complete opzet- en aanvoerplanning gaat doen van beide slachterijen. „Ons kuikenplanningsteam maakt al jaren het planningsraamwerk voor Van Miert. Het is simpelweg eenvoudiger om nu de complete planning te gaan verzorgen. Jerry van Miert en zijn managementteam blijven echter verantwoordelijk voor de slachterijactiviteiten”, benadrukt Van der Wens.
Groeien in kuikenafzet
„Het is niet zo dat De Heus nu minder kuikens gaat leveren aan andere slachterijen in Nederland en België waarmee we zaken doen. We komen onze contactafspraken gewoon na. Bovendien willen we juist groeien in afzet van (reguliere) vleeskuikens in Nederland en België. Dus willen we liever meer dan minder kuikens afzetten aan andere slachterijen.”
„We zien bij De Heus een goed toekomstperspectief voor reguliere vleeskuikenhouders in Nederland en België. Daarom zijn we altijd op zoek om meer reguliere kuikens te contracteren. Vleeskuikenhouders die interesse hebben, kunnen contact opnemen met ons.”
Strikt gescheiden van voeractiviteiten
De Heus wordt alleen aandeelhouder van Van Miert en laat het management dus volledig aan Jerry van Miert en zijn managementteam over. „De slachtactiviteiten blijven strikt gescheiden van onze voeractiviteiten. Vleeskuikenhouders die aan Van Miert leveren en van een andere voerfabrikant voeren, krijgen geen verplichting om van De Heus te voeren maar blijven vrij in hun keuze voor een voerfabrikant. Wel hopen we dat die vleeskuikenhouders aan ons denken als ze willen wisselen van voerfabrikant omdat wij nu onze nek uitsteken.”
Up-to-date slachterijen
Zowel in Breukelen als Hunsel staat een up-to-date slachterij, volgens Van der Wens. „Indien in de toekomst investeringen nodig zijn in één of beide slachterijen, is De Heus bereid die te doen. We zijn niet van plan om één van de twee slachterijen te sluiten. Beide slachterijen blijven gewoon in de huidige omvang doorgaan met slachten”, benadrukt Van der Wens.
Of De Heus – indien de kans zich voordoet – op korte nog termijn nog een vleeskuikenslachterij overneemt, weet Van der Wens niet. „Als je mij een jaar geleden had gevraagd of De Heus een bulkslachterij zou kopen, had ik nee gezegd. Maar vanwege Covid-19 is de hele markt ontwricht. Wij zien echter ruim voldoende toekomstperspectief voor de Nederlandse vleeskuikenhouderij zowel voor conceptkuikens als reguliere kuikens. Vandaar dat we onze verantwoordelijkheid hebben genomen als grote ketenspeler.”
Evenals de Rabobank en ABN Amro is De Heus positief over het lange termijn toekomstperspectief voor Nederlandse vleeskuikenhouders. Wanneer de reguliere vleeskuikenmarkt weer aantrekt weet Van der Wens echter ook niet. „Ik weet niet wanneer de lockdown in Europa voorbij is. Wanneer de lockdown voorbij is, neemt de afzet geleidelijk aan weer toe. Dat is de enige manier om weer normale prijzen te krijgen. Voor de hele vleeskuikensector is het belangrijk dat de lockdown snel voorbij is zodat de sector weer meer lucht krijgt.”