Kamer verklaart eiwitstrategie, mestbeleid en pacht controversieel, stikstof niet
Het kabinet Rutte III is sinds 15 januari demissionair. Na het aftreden van een kabinet is het gebruikelijk dat de Tweede Kamer een lijst van controversiële onderwerpen opstelt. Dat zijn onderwerpen waarvan een meerderheid van de Kamer vindt dat behandeling ervan niet zinvol is. Dat betekent dat deze onderwerpen pas weer worden besproken nadat een nieuwe regering is aangetreden.
Eiwit strategie
Als gevolg van het controversieel verklaren praat de Kamer voorlopig niet over Nationale Eiwitstrategie. Daarin wordt bepaald hoe Europa minder afhankelijk kan worden van import van eiwitrijke gewassen als soja en de zelfvoorzienend kan verbeteren. Ook van tafel is de gecombineerde indicator voor de fosfaattoestand van de bodem, de invoering van het systeem realtime Vervoersbewijs Dierlijke Mest (rVDM) en besluiten over de pachtnormen 2019 en 2020. Tevens praat de Kamer voorlopig niet over de zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn 2022-2025.
NVWA
De meeste onderwerpen werden overigens niet controversieel verklaard. Zo blijft het wijzigingsbesluit stikstofreductie en natuurverbetering (stikstofwet) op de politieke agenda van de Tweede Kamer staan. Ook het algemeen overleg over de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) gewoon door. Ook de uitvoering van de herziene Europese wetgeving over diergeneesmiddelen en gemedicineerde diervoerders is niet controversieel verklaard.