Verplichte melding dagelijkse mortaliteit houdt NVP bezig
NVWA verlangt dierenartsverklaring bij overschrijding uitvalsnorm vleeskuikens
Vanaf 1 januari dienen vleeskuikenhouders de cumulatieve dagelijkse mortaliteit aan te leveren met het VKI bij de slachterij. Deze verplichting komt voort uit de EU regel uit 2007 richtlijn 2007/43/EG, om meer dan 33 kg/m2 aan vleeskuikens te mogen houden. Tijdens een EU audit is de NVWA er op gewezen dat Nederland niet voldoet aan deze regelgeving. Hierop heeft LNV in 2019 aan de sector meegedeeld dat zij aan de EU verplichting wenst te voldoen.
De NVP heeft daarop vanuit Avined overleg gevoerd en geprobeerd de verplichte melding van dagelijkse mortaliteit van tafel te krijgen. „Het voegt immers niets toe, de cumulatieve mortaliteit wordt al gerapporteerd", aldus de NVP. „Nog meer cijfers, nog meer administratieve handelingen. En waarom? Ook LNV kon de toegevoegde waarde niet uitleggen, maar minister Schouten wenste haar standpunt niet te wijzigen. In overleg met de NVWA is vervolgens gezocht naar een zo praktisch mogelijke invulling, puur om aan de rapportageplicht te voldoen", verklaart de vakbond.
Tot grote verbazing van de NVP gaat de NVWA nu verder en verlangt zij een dierenartsverklaring bij een overschrijding van de norm (1% + 0,06% * leeftijd in dagen). Een norm die geldt voor koppels met een bezetting van 39-42 kg/m2. Waar eindigt dit, vraagt de NVP zich af. De vakbond bereidt zich voor op vervolgoverleg met NVWA en LNV.
Geen verplichting in België
Belgische vleeskuikenhouders hoeven in tegenstelling tot Nederlandse vleeskuikenhouders de gecumuleerde dagelijkse sterfte van vleeskuikens niet door te geven aan hun slachterij vanaf 1 januari dit jaar. Hieruit blijkt dat er in verschillende EU-landen anders wordt omgegaan met deze EU-verplichting.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Nederlandse Vakbond Pluimveehouders
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Nederlandse Vakbond Pluimveehouders