'Meer inspelen op vraag en aanbod vleeskuikens noodzakelijk'
Door de lage prijzen voor reguliere kip volgen ook prijsverlagingen voor de conceptkippen. „Dat gebeurt weliswaar met enige vertraging. Daar waar de retailers een enorm goed jaar vanwege Covid-19 achter de rug hebben, worden ook de opbrengstprijzen van de conceptkuikens verlaagd. De opbrengstprijs van conceptkuikens zou los moeten staan van de prijsontwikkeling van reguliere kuikens, maar de praktijk is weerbarstiger.”
In België zijn de vleeskuikenprijzen al gestegen. „Dit onder andere om een tegenhanger aan te bieden tegen de stijgende voerprijzen. Ook is het een feit dat Belgische vleeskuikenhouders sneller kiezen voor leegstand. Dat heeft effect op de prijs. Daar kunnen we als Nederlandse vleeskuikensector een voorbeeld aan nemen”, zegt Verhoijsen.
Meerdere vleeskuikenhouders kiezen voor een langere leegstand of lagere opzet aantallen. „We kunnen beter het aanbod op stemmen op de vraag en met minder kuikens een boterham verdienen dan dat blijven produceren waar niet voldoende vraag naar is”, aldus Verhoijsen. Zijn vleeskuikenbedrijven stonden een week langer leeg, net zoals afgelopen voorjaar.
Goedkope importen
Daarnaast is er de handel. „Als Nederlandse vleeskuikenhouders doen we onze uiterste best om te voldoen aan allerlei eisen: antibioticavrij, welzijn, milieueisen etcetera. Dan zou je toch mogen verwachten dat afnemers de Nederlandse pluimveesector ondersteunen in deze moeilijke omstandigheden en niet kiezen voor het goedkopere pluimveevlees uit andere landen”, zegt Verhoijsen.
Eén van de doelen van de Unie van Pluimvee Producenten in oprichting, is te proberen vraag en aanbod in overeenstemming te krijgen. „Wellicht kan daar een database bij helpen en is daarmee een betere evenredige verdeling in de keten te bewerkstelligen. Misschien kunnen we in de winter beter langer leeg staan en minder invriezen. Wellicht zijn jaarrond de prijzen dan beter”, oppert de voorzitter.
Vanuit Omroep Brabant kreeg Verhoijsen de vraag voor informatie over de sector. De regionale omroep interviewde vleeskuikenhouder Ronny Graat over zijn leegstaande stallen. „Ik vind het wel goed om de maatschappij te laten weten hoe het in onze sector ervoor staat”, zegt Graat. Bekijk hier het bericht van Omroep Brabant.