Type ledverlichting belangrijk
'Ervaringen met ledverlichting in legstallen wisselend'
Jan van Mullekom beaamt dat de ervaringen met ledverlichting in leghennenstallen wisselend zijn. Hij houdt 150.000 opfokhennen in drie stallen in Helenaveen (NB) en is daarnaast verkoopadviseur bij een voerfabrikant. Hij hoort daarnaast van veel pluimveehouders dat levensduur een item is met ledverlichting. „Sommige ledlampen gaan niet zoveel uren mee als TL-verlichting waardoor je de lampen sneller moet vervangen. Ledverlichting of beter gezegd de economische levensduur van ledverlichting moet zich gedeeltelijk nog bewijzen”, zegt Van Mullekom.
Enthousiast over hoogfrequente TL-verlichting
Van Mullkeom is heel tevreden over hoogfrequente TL-verlichting in zijn eigen opfokstallen. „Daarmee is de lichtsterkte goed te regelen. Hoogfrequente TL-verlichting zie je daarnaast ook veel in leghennenstallen.” Zelf geeft hij zijn opfokhennen tussen de 15 en 20 lux licht.
Janssen is ook enthousiast over hoogfrequente TL-verlichting in zijn eigen opfokstallen. „Ik kan er nog steeds goed mee werken.” Dit jaar wil hij de inrichting in zijn oudste opfokstal vervangen en overgaan op ledverlichting. „Er gaan geluiden dat TL-verlichting gaat verdwijnen evenals eerder al gloeilampen. Wanneer dat is weet ik niet. Maar bij nieuw- of verbouw zou ik als pluimveehouder kiezen voor ledverlichting omdat dit duurzamer is vanwege de lagere energiekosten.”
Ledverlichting
Opfokker en leghennenhouder Ad Verkennis uit Stramproy (LB) werkt in zijn leghennenstallen voornamelijk met hoogfrequente TL-verlichting. Daar is hij ook over te spreken. Verkennis werkt in zijn nieuwste opfokstal uit 2019 met ledverlichting. „Ik ben enthousiast over ledverlichting, maar het is niet zo dat ik TL-verlichting eruit ga slopen omdat de ledverlichting zoveel beter is. Bij nieuwbouw van een opfok- of legstal zou ik vanwege de lagere energiekosten wederom kiezen voor ledverlichting waarmee ik rood licht kan bijmengen.”
Volgens sommigen wordt het belang van verlichting door veel pluimveehouders onderschat. „Misschien is dat zo. Dat weet ik niet”, reageert Verkennis. „Zelf vind ik altijd het mooiste om iets te proberen in één van mijn eigen stallen. Indien het daadwerkelijk zo veel beter is, ben ik bereid om er in meer stallen in te investeren.”
Effect van verlichting?
Opfokker Jan van Elp uit Staphorst (OV) is overtuigd over de positieve effecten van het gebruik van daglicht in de opfok, maar vraagt zich wel af wat verlichting doet. In één van zijn beide stallen test hij enkele zogeheten true lights TL-buizen waarvan het lichtspectrum overeen komt met daglicht. „Volgens de lichtmeter van Hato Lighting komt het lichtspectrum echt overeen met daglicht. Maar ik merk niks aan de opfokhennen. Ze worden er niet rustiger van terwijl de true lights TL-buizen drie keer zo duur zijn dan gewone TL-buizen.” De true lights TL-buizen koopt Van Elp daarom niet weer.
Volgens zijn lichtmeter flikkert de multicolour ledverlichting in zijn nieuwste stal sterk. „We weten allemaal dat een kip flikkeringen tot 100 hertz kan zien. Daarom kiezen pluimveehouders voor hoogfrequente TL-verlichting in plaats van laagfrequente TL-verlichting en ledverlichting die niet of nauwelijks flikkert.” Maar Van Elp ziet geen nadelige gevolgen bij zijn hennen. „Mijn hennen worden niet onrustiger van al die lichtflikkeringen, zoals wordt verondersteld. Dat kan komen doordat er ook daglicht in mijn nieuwste stal binnenkomt. Maar ik weet niet in hoeverre het daglicht van invloed is.” Van Elp vraagt zich daarom af verlichting nou exact doet. Bovendien maakt hij gebruik van een lichtmeter van een andere fabrikant dan waarvan de verlichting afkomstig van is. „Volgens hun eigen lichtmeter flikkert hun eigen verlichting nauwelijks. Maar aangezien de lichtmeter van henzelf is, kun je ook afvragen of dit daadwerkelijk zo is of niet. Het gebruik van een onafhankelijke lichtmeter zou beter zijn. Alleen heb ik die niet.”
Lees meer ervaringen van opfokkers met verschillende soorten verlichting en met daglicht in vakblad Pluimveeweb van januari. Het vakblad is donderdag 28 of vrijdag 29 januari verschenen. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.