Biologische leghennenhouders Demeter stappen over op rechtop vangmethode van Eyes on Animals
„Voor transport naar de slachterij moeten kippen gevangen worden. Bij de meeste pluimveehouders gebeurt dit door de kippen bij één poot te pakken en met meerdere tegelijk ondersteboven naar de transportkratten te brengen. Dit gaat gepaard met veel stress, pijn en regelmatig ook verwondingen", aldus Eyes on Animals.
In 2020 gingen Rolf en Danielle Kanninga van Boerveenshof uit Gasselternijveen (DR) als eerste Demeter-pluimveebedrijf de uitdaging aan. Samen met Eyes on Animals en vangploeg Smeding werden hun legkippen rechtop gevangen in plaats van aan de poten. Collega-pluimveehouder Kees Sijbenga was er ook bij. Rolf en Kees waren zo onder de indruk van de rust in de stal dat ze direct besloten het altijd zo te doen. Nadat ze hun ervaringen deelden met de overige Demeter pluimveehouders (aangesloten bij De Grote Kamp) is gezamenlijk besloten alle Demeter kippen voortaan op deze manier te vangen. „De verbetering voor dierenwelzijn weegt ruimschoots op tegen de minimale meerkosten per ei", aldus Eyes on Animals. „De meerkosten zijn een keer uitgerekend door Ruud Zanders van Kipster. Hij kwam op 0,0004 euro per ei", zegt Madelaine Looije van Eyes on Animals.
Eyes on Animals geeft de betreffende Demeter boeren en pakstation De Grote Kamp een groot compliment voor deze beslissing. De Demeter eieren zijn onder andere te koop bij Ekoplaza.
Kipster, Rondeel en GIJS
„Naast Demeter heeft Eyes on Animals ook Rondeel, Kipster en GIJS weten te overtuigen hun kippen rechtop te vangen. Ook in Duitsland en Engeland zijn verschillende eierproducenten serieus geïnteresseerd in de rechtop vangmethode. Wat ooit een droom was, is nu realiteit: de manier waarop kippen gevangen worden, is aan het verschuiven", aldus Eyes on Animals. De dierenwelzijnsorganisatie is erg blij met dit succes en hoopt dat nog veel meer pluimveehouders zullen aansluiten. Pluimveehouders die meer willen weten over de rechtop vangmethode kunnen in deze folder van Eyes on Animals meer informatie hierover vinden.
'Duurde met dubbel aantal vangers net zo lang'
„Door onze biologische leghennen volgens de Zweedse vangmethode per twee stuks te laten vangen, verbeteren we het dierenwelzijn”, zei Daniëlle Kanninga, die samen met haar man Rolf 9.000 biologische hennen houdt in Gasselternijveen (DR), eind januari vorig jaar tegen Pluimveeweb.nl.
„We waren vooraf sceptisch over de Zweedse vangmethode, maar het viel ons mee. Het vangen duurde met zestien in plaats van acht of negen vangers net zo lang als anders”, zei Rolf Kanninga begin februari vorig jaar tegen Pluimveeweb.nl. Hij en zijn vrouw Daniëlle lieten hun ruim 8.000 uitgelegde biologische hennen zondagavond 2 februari 2020 vangen volgens de Zweedse vangmethode, per twee tegelijk.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Eyes on Animals
Beeld: Vencomatic Group
Bron: Eyes on Animals