'Speciale premix vermindert tenenpikkerij witte hennen'
Dat blijkt uit de eerste resultaten bij klanten van ABZ Diervoeding, geeft legpluimveespecialist Evert Bos van ABZ Diervoeding aan. In koppels onbehandelde witte hennen treden wel eens problemen op met tenenpikkerij. Dit doet zich voor bij eigenlijk alle witte rassen, alle type stal systemen en bij alle voerleveranciers. In de afgelopen twee jaren zijn er veel onderzoeken geweest naar tennenpikkerij bij witte hennen.
Hieruit kwam naar voren dat het probleem te beperken is met managementmaatregelen op het gebied van bijvoorbeeld licht en water. „Het effect van al deze maatregelen was dat in veel gevallen het probleem ‘beheersbaar’ geworden is, maar zeker niet verdwenen”, zegt Bos.
„Op voergebied zijn er inmiddels ook zeer veel dingen geprobeerd maar de effecten daarvan waren tot nu toe tijdelijk of nihil. Sinds een aantal weken zijn we nu bezig met het uitproberen van een aantal vitamine aanvullingen op de premix die vanuit een geheel andere gedachtegang komen dan er tot nu toe geprobeerd is. Bij hennen die te weinig voer opnemen en hennen die niet op gewicht zijn, zetten we een premix in met een andere vitaminering en aanvulling op gebied van darmgezondheid. De eerste proefresultaten lijken het tenenpikprobleem in een aantal gevallen toch significant naar de achtergrond te kunnen drukken”, geeft Bos aan.
Wisselingen in voersamenstelling voorkomen
Daarnaast zijn er nog allerhande andere (management)maatregelen die een leghennenhouder kan nemen, weet Bos. Zo is het volgens hem belangrijk om wisselingen in de voersamenstelling te voorkomen. „De structuur van het voer en de verhouding verteerbaar ruw eiwit en onverteerbaar ruw eiwit is van belang voor de hennen”, stelt Bos.
Ook moet een leghennenhouder letten op de drinkwatervoorziening. „Onbehandelde hennen drinken minder makkelijk uit een nippel. Indien de hennen niet goed drinken, vreten ze ook niet voldoende. Het helpt dan om een drinkcupje met open water bij één op de tien nippels te plaatsen. Ook is het beter dat lekbakjes maar één pootje hebben. Bij twee pootjes kunnen witte hennen slechter bij de nippel.”
„Stress kan ook een oorzaak zijn van tenenpikkerij. Afleidingsmateriaal zoals luzernebalen en pikstenen helpen stress voorkomen bij de hennen.” Ook door managementmaatregelen kunnen leghennenhouders stress voorkomen bij hun dieren: „Probeer de lichttijden in de stal zo aan te sturen dat er buiten de legperiode om donkere plekken zijn waar hennen rustig kunnen zitten. Dit kan bijvoorbeeld door in de middagperiode het licht onder het systeem uit te doen en eventueel de verlichting in het systeem terug te dimmen”, geeft Bos aan.