'Leggende dieren in waterrijk gebied vaccineren tegen vogelgriep goede eerste stap'
Vogelgriep in waterrijke gebieden alleen bestrijden met ruimen en een ophokplicht, vindt hij niet meer van deze tijd. Volgens hem is de pluimveehouderij in waterrijke gebieden in Nederland zonder vaccinatie tegen vogelgriep op termijn niet houdbaar. Dat schrijft de hoogleraar Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht dinsdag 12 januari in een opiniestuk.
Stegeman beseft dat handelsbarrières grootschalige vaccinatie tot nu toe tegenhouden. „Helaas voor de pluimveehouderij kan ik de handelsbarrières niet oplossen. Dat is een politiek probleem, niet een wetenschappelijk probleem.”
Vaccins beschikbaar
„Hoewel het subtype frequent veranderd is de kern van het H5 virus, dat sinds 2014 voor problemen zorgt, grotendeels hetzelfde. „Er zijn dus vaccins tegen. Dus het is nu al mogelijk om pluimvee tegen hoog pathogene H5N8 vogelgriep te enten.” Niet alleen in Nederland maar ook in Azië waar veel meer vogelgriepuitbraken zijn, zou dit veel uitbraken voorkomen. Indien vaccinatie wereldwijd geaccepteerd wordt, zullen er meer en beter vaccins op de markt komen omdat het voor de vaccinindustrie dan loont om erin te investeren, verwacht Stegeman.
Gedeelte vaccineren
De hoogleraar zou niet alle pluimvee in Nederland vaccineren tegen vogelgriep, maar bijvoorbeeld alleen leggende dieren, of zelfs alleen leghennen met uitloop, leghennen in waterrijke gebieden en makkelijk te infecteren dieren zoals eenden. „Vaccinatie van vleeskuikens ligt met de huidige vaccins niet voor de hand. Bovendien komen uitbraken van vogelgriep bij vleeskuikens ook nauwelijks voor. Dit jaar was de eerste in Nederland.”
Stegeman is niet heel optimistisch dat vaccinatie tegen vogelgriep internationaal snel geaccepteerd zal worden omdat dat soort veranderingen heel langzaam verlopen. „Ik denk echter ook dat het in Nederland niet houdbaar is als je jaar in jaar uit bedrijven moet ruimen en gedurende lange periodes uitloop eieren worden verkocht terwijl de dieren binnen zitten.”
„Het alternatief voor Nederland is dat de pluimveehouderij in waterrijke gebieden ontmoedigd zal worden, want een gezonde pluimveehouderij zonder vaccinatie is daar dan niet mogelijk. Een ander keuze is er volgens Stegeman ook niet. „Bedrijven in waterrijke gebieden kunnen ook niet naar de zandgronden omdat de dichtheden van pluimvee daar nu al hoog of zelfs te hoog zijn.”