'Meer natuurlijk foerageergedrag en gezondere poten vleeskuikens door eten vliegenlarven'
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/03/82/717/wur.-detail.jpg)
Tijdens het onderzoek kregen de kuikens in verschillende hoeveelheden en op verschillende momenten per dag levende zwarte soldaatvlieglarven aangeboden. „We zagen echt dat de kuikens de hele dag gemotiveerd bleven om de larven te pakken te krijgen", zegt onderzoeker Allyson Ipema. „De kuikens vertoonden veel natuurlijk foerageergedrag: ze bleven rondscharrelen en krabben en pikken naar de larven."
Gezondere pootjes
Snelgroeiende vleeskuikens bewegen volgens de onderzoekers van Wageningen UR te weinig, waardoor ze volgens de onderzoekers problemen kunnen krijgen met hun pootjes. Door het meerdere keren per dag aanbieden van larven in het strooisel worden de kuikens actiever en bewegen ze meer. Dat komt de gezondheid van de poten ten goede en dat zorgt ook voor een verhoogd dierenwelzijn, aldus de onderzoekers.
De larven zijn volgens de onderzoekers niet alleen smaakvol, ze zitten ook vol vet en eiwit en dat maakt het een goede aanvulling op het dieet. Uit het onderzoek blijkt dat de kuikens die de meeste larven kregen ook het langst bezig zijn met hun natuurlijke foerageergedrag. Ipema: „Daar zit wel een maximum aan. Als we het dieet tot meer dan 10 procent aanvullen met insecten is er een kans dat de kuikens minder goed groeien."
Circulaire voedselbron
Het aanbieden van levende larven aan de kuikens heeft niet alleen een positief effect op het welzijn van vleeskuikens. „Een bijkomend voordeel is dat de larven uit dit onderzoek gemakkelijk op mest- en afvalproducten kunnen worden gekweekt", zegt universitair hoofddocent Liesbeth Bolhuis. „Daardoor is het ook een potentieel duurzame- en circulaire voedselbron."
De onderzoekers vonden nog grotere positieve effecten op gedrag als de kuikens de larven kregen aangeboden in een doorzichtige buis met gaatjes, zo bleek uit een tweede studie. „Doordat de kuikens moeite moeten doen om de larven uit de buis te krijgen, zijn ze er een groot deel van de dag mee bezig", zegt Bolhuis. Lees hier meer over het onderzoek, waaronder een Engelstalige publicatie over het onderzoek.
![Foto van Tom Schotman](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/05/367/tom-schotman.150x150.jpg)
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Wageningen University & Research, Research
Beeld: Wageningen University & Research, Research
Bronnen: Wageningen University & Research, Research