Afrikaanse varkenspest wakkert wereldwijde kipconsumptie verder aan
Van alle vleessoorten groeit de productie van varkensvlees in 2021 het hardst, verwacht de Rabobank en andere deskundigen. Die groei wordt veroorzaakt door de groeiende varkensvleesproductie in China. Nadat de Afrikaanse varkenspest de Chinese varkenssector zwaar getroffen had, herstelt het land er nu van. Vorig jaar remde Covid-19 de groei van de productie van pluimveevlees. Maar wanneer in 2021 de foodservice herstelt, groeit de wereldwijde pluimveevleesproductie weer, schrijft LTO-ledenblad Nieuwe Oogst.
Nek-aan-nekrace varken en kip
Varkensvlees was heel lang het meest geconsumeerde vlees wereldwijd, maar sinds de eeuwwisseling is sprake van een nek-aan-nekrace tussen varken en kip. De meest recente verdelingscijfers van Our World Data uit 2014 geven aan dat toen mondiaal gemiddeld 16 kilo varkensvlees werd gegeten en 15 kilo pluimveevlees. Het is aannemelijk dat er nu stuivertje is gewisseld. In China bijvoorbeeld bestond de vleesconsumptie traditioneel voor twee derde uit varkensvlees.
Door de schaarste die in 2018 ontstond door Afrikaanse varkenspest in Azië stegen de prijzen voor varkensvlees fors en dat zette de consumptie van varkensvlees onder druk ten gunste van pluimvee. De prijs voor pluimveevlees ligt per kilo doorgaans ook onder die van andere vleessoorten. Zeker zo belangrijk is het feit dat de pluimveevleesketen een gecontroleerde keten is, die relatief snel kan inspelen op nieuwe trends en consumentenwensen.
Pluimveevlees heeft de wind in de zeilen, volgens LTO-ledenblad Nieuwe Oogst. De milieu-impact van pluimveevlees en ook die van varkensvlees is kleiner dan die van rund- en lamsvlees. De Rabobank geeft in een publicatie over de eiwitproductie in 2021 aan te verwachten dat de consumptie van vlees hoog blijft. Voorwaarde is dan volgens de bank wel dat die consumptie wordt gekoppeld aan het reduceren van broeikasgassen en een duurzame CO2-footprint. Voorwaarden die er in steeds meer ketens toe doen.
Efficiënt gebruik
Steeds vaker steekt het geluid de kop op dat de consumptie van dierlijk eiwit zeker niet meer belastend is dan die van plantaardig eiwit. Consumptie van dierlijk eiwit noemde Leo den Hartog, hoogleraar in Wageningen en directeur van Nutreco, afgelopen zomer in Het Financieele Dagblad juist nodig om schaarse grondstoffen zo efficiënt mogelijk te gebruiken.
„Als we onze hulpbronnen optimaal zouden benutten, zou een derde van onze dagelijkse eiwitbehoefte van dieren afkomstig moeten zijn", stelt Den Hartog. „En dan is vis nog niet eens meegerekend. En het kan nog efficiënter, want landbouwdieren produceren nu wereldwijd nog 30 tot 40 procent onder hun genetisch potentieel." Lees het complete artikel op de website van LTO-ledenblad Nieuwe Oogst.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Nieuwe Oogst