Tempo asbestsanering drastisch gedaald
Van 2014 tot 2018 liep het aantal vierkante meters asbest dat per jaar werd gesaneerd op van 5,9 miljoen vierkante meter tot 12,8 miljoen vierkante meter per jaar. Na het verdwijnen van het asbestdakenverbod daalde de hoeveelheid gesaneerde asbest in 2020 naar 6,7 miljoen vierkante meter per jaar. In een brief aan de Tweede Kamer stelt staatssecretaris Van Velthoven, dat naast het wegvallen van de subsidie en het asbestdakenverbod ook de aanname dat asbest niet zo schadelijk zou zijn als gedacht en Covid-19 mogelijke oorzaken zijn van de forse daling.
Sanering versnellen
Nederland telt op dit moment nog circa 80 miljoen vierkante meter asbest, waarvan 55 miljoen op zakelijke opstanden. Asbest vormt een risico voor de gezondheid en dat is precies de reden dat het kabinet, ondanks het vervallen van het verbod op asbestdaken, streeft naar het zo snel mogelijk saneren van de resterende asbestdaken. Met een uitgebreid pakket aan maatregelen wil de overheid het vrijwillig saneren van asbest door zakelijke eigenaren stimuleren. Sira Consulting deed in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderzoek naar effectieve (financiële) instrumenten die hieraan bij kunnen dragen.
Vlak voor het kerstreces informeerde de staatssecretaris de Tweede Kamer over de uitkomsten van onderzoek. De helft van de zakelijke ondernemers zijn financieel in staat het asbest zelf te saneren. Zij wachten vaak nog op duidelijkheid over toekomstige financiële en fiscale regelingen voor zij actie ondernemen. Dertig procent van de ondernemers willen wel saneren, maar hebben de financiële middelen er niet voor. Zij hebben behoeften aan creatieve regelingen die leiden tot een win-win situatie voor overheid en ondernemer. Hierbij kan men bijvoorbeeld denken aan een ruimte voor ruimte regeling. Vijftien procent van de ondernemers zijn niet overtuigd van de noodzaak het asbest te saneren en vijf procent is door tijdelijke omstandigheden niet tot sanering in staat.
Verzekerbaarheid
Voor ondernemers met asbesthoudende daken speelt nog een ander probleem. Steeds meer verzekeraars passen hun polisvoorwaarden aan en bieden bij het afsluiten van een nieuwe opstalverzekering geen of slechts beperkte dekking voor asbestdaken. Er zijn ook verzekeraars die bij het afsluiten van een verzekering een asbestsaneringsplan vragen, waarmee wordt aangetoond dat het asbest verwijderd wordt.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Tom Schotman
Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat