Vleeskuikenhouder in Deurne mag uitbreiden
Door de uitbreiding groeit de bedrijfsomvang naar 256.690 vleeskuikens. Een aantal omwonenden is met stomheid geslagen, schrijft het Eindhovens Dagblad woensdag 6 januari. In 2014 werd in dezelfde straat een veehouderij uitgekocht en verplaatst met 750.000 euro provinciegeld omdat het gebied overbelast was. En nu mag het vleeskuikenbedrijf dus wel uitbreiden.
‘Drogere stallen, minder geuroverlast’
Op het bedrijf wordt de bestaande varkensstal voor 1250 varkens gesloopt. Daarvoor in de plaats komen twee nieuwe vleeskuikenstallen. Deze worden voorzien van een warmtewisselaar, waardoor volgens de plannen de uitstoot van ammoniak, geur en fijnstof afneemt. De warmtewisselaars zorgen ervoor dat de stallen droger blijven, waardoor de geuroverlast wordt teruggedrongen.
‘Ook stikstof binnen de norm’
Volgens de berekeningen vormen ook de aangescherpte stikstofregels geen belemmering voor de uitbreidingsplannen. Om die redenen stemt de provincie in en willen ze de benodigde vergunning verstrekken.
Naast het groene licht van de provincie gaf eerder ook de gemeente Deurne aan dat ze van plan zijn mee te werken aan een omgevingsvergunning. Die heeft de pluimveehouder nodig om te mogen bouwen. Tegen deze plannen werden eerder zestien bezwaren ingediend. Veertien door of namens bewoners – in een aantal gevallen meerdere bewoners- en verder door Vereniging Stop de Stank uit Deurne en Mobilisation for the Environment uit Nijmegen.
Naastgelegen bedrijf moest weg
Een aantal omwonenden begrijpen volgens Eindhovens Dagblad niet dat de overheid mee wil werken, nadat ze zelf in 2014 een naastgelegen bedrijf ‘met veel belastinggeld’ verplaatsten. Dit werd indertijd gedaan op aanraden van een urgentieteam. Dat team bestond uit vertegenwoordigers van verschillende Brabantse organisaties, waaronder de provincie, GGD, ZLTO en de Brabantse Milieufederatie. De omgeving Bosweg kreeg in die dagen het stempel overbelast, onder meer vanwege geurhinder.
In de zestien bezwaren komen daarnaast ook andere argumenten tegen de uitbreiding naar voren, zoals gezondheid, milieu, geluidhinder en de ligging van de locatie op 500 meter afstand van de bebouwde kom. „U noemt de vermindering van fijnstof een verbetering. Dat kunt u niet menen. De verbetering is iets meer dan 1 zak cement per jaar, terwijl deze ondernemer 162 zakken cement per jaar het Deurnese milieu in blaast”, aldus één van de bezwaarmakers. De gemeente heeft de bezwaren nog in behandeling. „Er is dus nog geen definitief besluit genomen”, zegt een woordvoerder van de gemeente tegen het Eindhovens Dagblad.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Eindhovens Dagblad
Beeld: Tom Schotman
Bron: Eindhovens Dagblad