Utrechtse boeren balen van uitdijende ganzenpopulatie: 'De balans is zoek'
De boeren die meededen aan het onderzoek zouden graag zien dat er meer wordt gedaan aan het verkleinen van de ganzenpopulatie. Volgens de onderzoekers geven meerdere ondernemers aan dat de balans zoek is. Boeren erkennen dat ganzen bij het Nederlandse ecosysteem horen, maar de populatie is uit balans.
Vergassen
‘Zij spreken de natuurorganisaties aan op hun verantwoordelijkheid’, schrijft CLM in het rapport. ‘Ze zien hierin ook een rol voor de provincie Utrecht of Utrechts Landschap weggelegd. Men zou graag vaker grootschalig ingrijpen zien om de populatie te verkleinen (bijvoorbeeld door ganzen in de rui vangen en vergassen, eieren rapen en gecoördineerd afschot). Door wetgeving en de publieke opinie over jacht, wordt het jagers moeilijk gemaakt om de ganzenpopulatie goed te beheren, vinden de ondervraagde boeren.’
CLM hield een enquête en kreeg 165 ingevulde vragenlijsten terug. Ook deed het onderzoeksbureau veldonderzoek en met tien boeren gingen de onderzoekers in gesprek. Uit de onderzoeksresultaten bleek dat schade niet altijd wordt gemeld, terwijl na de winter (eerste snede) de schade door grauwe ganzen op grasland soms boven de 25 procent van de opbrengst is. Ook valt de tweede snede na ganzenschade vaak tegen, omdat waar grasland opener is, makkelijker onkruid kan groeien. Dat schade niet altijd wordt gemeld, komt omdat boeren ontevreden zijn over kosten, procedure en manier van taxatie van de schademelding.
Lasers
Driekwart van de boeren neemt zelf maatregelen tegen ganzen door vlaggen en linten te plaatsen, lasers in te zetten en honden op de ganzen af te sturen. Deze maatregelen worden gekozen omdat het relatief goedkoop is, alleen er is wel ontevredenheid over de effectiviteit. De ganzen landen daarna vaak bij de buurman weer op het land, is de conclusie. CLM citeert een melkveehouder: „Van al dat gevlieg na verjaging krijgen de ganzen ook nog eens extra honger."
Lees het hele rapport van CLM via deze link (.PDF).