Inbraak in eierautomaat pluimveebedrijf Van der Bolt in Schaijk
Op camerabeelden is te zien dat de dieven, een man en een vrouw, 45 minuten bezig zijn met een koevoet en kniptang om in te breken. „De daders wanen zich onschendbaar dat ze maar liefst 45 minuten aan het inbreken zijn. De eierautomaat zelf is total loss. De andere automaten waarin we asperges, aardbeien en dergelijke verkopen, zijn ook opengebroken”, zegt leghennenhouder Robert van der Bolt.
„De buit is hooguit 200 euro. De schade voor ons ligt tussen de 5.000 en 6.000 euro”, vermoedt Van der Bolt. „Los daarvan heeft de inbraak een grote impact op ons gezin. Mijn vrouw, onze kinderen en ik zijn erg geschrokken.”
Alleen met pin betalen
Zelf dacht Van der Bolt de afgelopen dagen goed na wat hij beter zou kunnen doen om het veiliger te maken. „We gaan over op alleen pinbetaling. Dat is niet echt klantvriendelijk. Maar op die manier is er geen contant geld meer te halen voor inbrekers. Zo willen we voorkomen dat er ooit nog wordt ingebroken in onze eierautomaat.”
Meerdere inbraken
Niet alleen bij Van der Bolt werd er afgelopen vrijdag- op zaterdagnacht ingebroken in zijn eierautomaat. Ook bij andere automaten in de buurt vonden onlangs inbraken plaats. „In Wijk en Aalburg, in Oostrum (LB) bij een collega-leghennenhouder en in Uden bij een melkveehouder is onlangs ook ingebroken”, zegt Van der Bolt.
De leghennenhouder sprak ook met de politie. „Voor de politie is het zoeken naar een speld in een hooiberg”, volgens Van der Bolt. De politie adviseerde hem om nog betere camera’s aan te schaffen. De daders zijn op camera vol in beeld. De leghennenhouder hoopt dat de politie de daders pakt. Een inbraak in een eierautomaat voorkomen, is volgens Van der Bolt praktisch onmogelijk. „Je kunt op Google eenvoudig zoeken naar automaten. En daar dan ’s nacht inbreken.” Op hun Facebookpagina plaatste Van der Bolt een video van de inbraak. Hierin is een klein gedeelte van de inbraak te zien.
Vaker inbraken in eierautomaten
Begin oktober probeerden dieven ook in te breken in de eierautomaat van leghennenhouder Jeroen Bertens in Haghorst (NB). In eierautomaten maar ook in (melk)automaten bij melkveehouders werd de afgelopen jaren vaker ingebroken.
„Ook bij ons is het meermaals geprobeerd en helaas één keer gelukt. Daarna hebben we een trilalarm aangebracht die bij teveel bewegingen afgaat. Dit trilalarm is zeer succesvol tegen inbreken, want toen enkele weken later het alarm afging bij een inbraakpoging, hebben de inbrekers het wereldrecord wegsprinten bijna verpulverd. De kosten van het alarm waren nog geen 100 euro”, schreef Kees de Jong in oktober als reactie onder het artikel Leghennenhouder voorkomt inbraak in eierautomaat op Pluimveeweb.nl.
Eier-, melk- en andere boerderijautomaten waren de afgelopen jaren steeds vaker doelwit van inbraak en vernieling. Lees vrijdag 15 januari in de regionale agrarische vakbladen Stal & Akker, Vee & Gewas, Veldpost en Agraaf wat pluimveehouders zoal kunnen doen om een inbraak in hun eierautomaat te voorkomen. Klik hier om een gratis proefnummer voor één van deze agrarische vakbladen aan te vragen en hier om abonnee te worden op één van deze vakbladen.