Douchen al tien jaar verplicht bij Jochems pluimvee
Hij runt samen met zijn ouders Johan (60) en Marij (59) een legpluimveebedrijf. Op hun thuislocatie in Rijsbergen (NB) houden ze 156.000 witte scharrelhennen van drie leeftijden in vijf stallen, waarvan drie etagestallen. Op hun opfoklocatie in Roosendaal houden ze 159.000 opfokhennen in twee etagestallen. Vader Johan verzorgt samen met een parttime medewerker de opfokhennen. Erik runt samen met moeder Marij twee fulltime medewerkers het leghennenbedrijf. Ook heeft de familie vier weekendhulpen, die voornamelijk bij het verzamelen van de eieren helpen.
„Indouchen is verplicht voor alle erfbetreders. Of erfbetreders uitdouchen, moeten ze zelf weten. Alleen wanneer ik ’s morgens uit bed kom, douche ik niet altijd voordat ik onze scharrelstallen betreed, maar anders doe ik dat altijd wel. Bovendien doe ik altijd bedrijfskleding aan voordat ik onze stallen kom. Het schoeisel dat ik op ons bedrijf aan heb, trek ik alleen op ons bedrijf aan, nergens anders”, zegt Jochems.
Op hun opfokbedrijf hebben ze zes douches naast elkaar. „De entploeg moet altijd eerst douchen. Die komen op tal van pluimveebedrijven en kunnen dus ziektekiemen bij zich dragen.” Opvolger Erik Jochems werkt nu ruim vijf jaar thuis mee. Daarvoor werkte hij twee jaar bij een andere legpluimveehouder. „Ik douchte ’s morgens altijd in en ’s avonds uit voordat ik weer naar huis ging om te voorkomen ziektekiemen mee te nemen en binnen te slepen.”
Drie leeftijden
De familie werkt met drie leeftijden hennen op hun scharrelhennenbedrijf en fokt hun eigen hennen op. „We werken met drie leeftijden zodat we niet zo’n hoge arbeidspieken hebben en altijd eieren kunnen leveren. Qua gezondheid gaat het goed. We merken niet dat de ziektedruk op ons scharrelhennenbedrijf veel hoger is. Daarbij is het een voordeel dat we alleen witte hennen houden. Die zijn minder gevoeliger dan bruine.” Op hun opfokbedrijf fokken ze voornamelijk hennen op voor collega-leghennenhouders.
De familie Jochems is niet bang om te veranderen van leveranciers of afnemers indien het niet naar wens loopt. „Als het goed gaat, veranderen we niet, maar als het niet loopt, zijn we zeker niet bang om te veranderen. We moeten er wel beter van worden.” Een nieuwe voerleverancier mag eerst voor hooguit de helft van de hennen voer leveren. „Een nieuwe voerleverancier moet zich eerst bewijzen. Bovendien moeten we eerst aan elkaar wennen.”
Duitse markt
De familie houdt enkel witte scharrelhennen die KAT en VLOG erkend zijn. Al hun eieren zijn bestemd voor de Duitse markt en worden grotendeels opgehaald door een Duitse eierhandelaar. De familie keek wel naar één ster Beter Leven maar investeerde hier nog niet in. „We hebben drie etagestallen. Aan de bovenste etage kunnen we geen overdekte uitloop bouwen. Dus kunnen we in die stallen niet over op één ster Beter Leven. Bovendien zouden we dan terug moeten in dieraantallen. Bovendien vinden we de meeropbrengst voor die eieren te gering om daar grote investeringen voor te doen”, zegt Jochems.
De opa van Erik Jochems begon met hun familiebedrijf, zijn vader zette het voort en Erik neemt het pluimveebedrijf over een paar jaar over van zijn ouders. Hij vindt het mooi dat zijn opa en zijn ouders hun bedrijf zo hebben weten te ontwikkelen. Erik Jochems vertelt in vakblad Pluimveeweb van januari over zijn toekomstvisie in de rubriek De Opvolger waarin we opvolgers aan het woord laten. Het vakblad verschijnt donderdag 28 of vrijdag 29 januari. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.