Onderzoek in de pluimveesector: voor de sector, vanuit de sector
„De onderzoeksagenda maakt collectief onderzoek mogelijk, waaruit praktische kennis voortvloeit. Denk hierbij aan managementtools voor het beheersen van vogelmijt en kennis over bioveiligheid om insleep van ziekten te voorkomen. Deze vraagstukken vragen vaak om meerjarig en kostbaar onderzoek, dat alleen collectief kan worden opgepakt”, licht Dellaert toe.
De AVV aanvraag
Door het aanvragen van een AVV wordt het mogelijk om alle ondernemers in de pluimveesector te betrekken bij de onderzoeksagenda. Iedereen draagt bij naar rato van bedrijfsgrootte. De AVV houdt in dat elke ondernemer zich registreert bij Avined en elk jaar een onderzoeksbijdrage betaald. In veel gevallen is deze registratie al gedaan via Mijn Avined.
Resultaten onderzoeksagenda 2018-2020
De onderzoeksagenda 2021-2027 is het vervolg op de huidige onderzoeksagenda 2018-2020. In de periode 2018 tot 2020 zijn via de onderzoeksagenda volgens Dellaert al veel resultaten behaald, waaronder:
- Managementtools voor beheersing van vogelmijt
- Inzicht in insleeproutes van Campylobacter
- De eerste resultaten van het laseronderzoek
- Ouderdieren en tweemaal daags voeren
- Onderzoek naar mycotoxines
Op avined.nl/onderzoek zijn alle onderzoeken en de resultaten te vinden.
Meebeslissen over de onderzoeksagenda
De onderzoeksagenda geeft ondernemers ook de mogelijkheid om knelpunten aan te dragen waar onderzoek naar gedaan moet worden. Dit kan door een kennisvraag in te dienen. Daarnaast worden via klankbordgroepen met pluimveehouders onderzoeken geselecteerd die van belang zijn voor de sector.
De internetconsultatie
Via de website voor internetconsultaties van de overheid is het mogelijk om te reageren op het voorstel Onderzoeks- en innovatieagenda Nederlandse pluimveesector 2021-2027. De officiële einddatum van de onderzoeksagenda is 31 december 2027. Voor vragen over de onderzoeksagenda is Avined te bereiken via info@avined.nl of 088-9984340.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Wageningen Livestock Research
Bron: Avined