Brexit: Geen importheffing, regionalisering maar wel certificering
Onderhandelaars van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk bereikten vorige week een overeenkomst over hun toekomstige handelsrelatie. Nederlandse vleeskuikenslachterijen, uitsnijderijen, verwerkers en exporteurs exporteren veel kip naar Groot-Brittannië. Aangezien Nederland vooral kipfilets naar Groot-Brittannië exporteert, is het qua waarde de belangrijkste exportmarkt voor Nederlandse kip. Zo’n kwart van de export van Nederlandse kip gaat naar Groot-Brittannië. In totaal gaat het om zo’n 1 miljard euro per jaar.
Nadat de EU en het VK vorige week een akkoord bereikten, las Oplaat het akkoord deze de afgelopen dagen in hoofdlijnen door om de gevolgen voor de vleespluimveesector in kaart te brengen. De Nepluvi-voorzitter is blij dat het VK volledige regionalisering accepteert. Bij een uitbraak van een besmettelijke dierziekte zoals vogelgriep mag er alleen geen kip uit de BT-gebieden geëxporteerd worden. „Stel dat er in Gelderland een vogelgriepuitbraak plaatsvindt op een pluimveebedrijf dan mag er geen kip uit het BT-gebied rondom het besmette bedrijf geëxporteerd worden. Gelderse pluimveeslachterijen, die niet in het BT-gebied liggen, mogen dan nog wel gewoon kip exporteren naar het VK”, verduidelijkt Oplaat.
Certificering vanaf 1 april
Vanaf 1 april moet de certificering rond zijn. „Het blijft niet zoals het altijd was. Het VK wordt een zogeheten derde land. In de praktijk betekent dat een hoop extra papierwerk voor iedere vracht kip die we vanuit Nederland naar het VK exporteren.”
„De NVWA moet hiervoor de capaciteit in orde hebben vanaf 1 april. Nu zijn er nog capaciteitsproblemen bij de NVWA.” Oplaat sprak hier de afgelopen tijd uitgebreid over met de NVWA. „De NVWA heeft oog voor onze problemen en wil er over meedenken. De NVWA pakt het serieus op en zegt dingen toe. Dat is positief. Maar de NVWA moet wel waarmaken wat ze beloven. Tot die tijd maak ik me nog wel enigszins zorgen over een capaciteitstekort. Onze wens is dat de NVWA het flexibel en servicegericht oppakt richting Nederlandse pluimveeslachterijen.”
Kosten exportcertificaat te hoog
Ook wil Oplaat dat de kosten voor een certificaat omlaag gaan. „In Denemarken zijn die kosten bijvoorbeeld veel lager. De NVWA doet aan dienstverlening door exportcertificaten te maken en hoeft er geen winst op te maken.” Over de tarieven spreekt Oplaat met vertegenwoordigers van het ministerie van Landbouw (LNV), die dat beslissen. De Nepluvi-voorzitter is verheugd dat de NVWA bezig is het capaciteitstekort te verhelpen om zo de export van kip naar het VK ook na 1 april goed te laten verlopen. Wat de Brexit voor de Nederlandse vleeskuikenprijzen betekent, weet Oplaat niet.