NETPOULSAFE opgericht om bioveiligheid in 7 landen te vergroten
Het Horizon 2020-project NETPOULSAFE - Networking European poultry actors for enhancing the compliance of biosecurity measures for a sustainable production, loopt in zeven grote pluimveeproducerende landen (Frankrijk, Spanje, Italië, Hongarije, België, Nederland en Polen). De ondersteunende maatregelen betreffen praktijkvoorbeelden die bijdragen tot een effectieve uitvoering van bioveiligheid en die rechtstreeks kunnen worden uitgevoerd door veehouders, adviseurs (inclusief dierenartsen) en beleidsmakers.
Hiervoor worden er 7 nationale netwerken opgericht die uit meer dan 500 mensen bestaan. De voorgestelde maatregelen zullen zowel uit de praktijk als uit de literatuur worden verzameld en geanalyseerd vanuit technisch en sociaal-economisch oogpunt om ofwel te worden gevalideerd op pluimveebedrijven, ofwel rechtstreeks te worden verspreid onder belanghebbenden.
Relevante maatregelen zullen op grote schaal worden verspreid via op maat gemaakt materiaal (waaronder audiovisuals, factsheets en e-learningmodules) dat zal worden verspreid via de nationale netwerken. Daarnaast zal het materiaal gedeeld worden op een speciaal platform, dat tegen het voorjaar van 2021 beschikbaar zal zijn.
Gevoelige sector
De pluimveesector is een van de belangrijkste landbouwproducties in Europa, met in 2015 15,2 miljoen ton pluimveevlees en meer dan 7,5 miljoen ton eieren, en met een omzet van 21,2 miljard euro aan pluimveevlees in 2015 en 960 miljoen euro aan eieren in 2016. Het is ook een zeer gevoelige sector met betrekking tot epidemieën, die grote economische gevolgen kunnnen hebben voor de sector (bijvoorbeeld uitbraken van aviaire influenza in 2015 en 2017) en door voedsel overdraagbare ziekteverwekkers (Salmonella, Campylobacter, en antibioticum resistente kiemen) die van invloed kunnen zijn op de volksgezondheid.
Juiste en goede bioveiligheid wordt gezien als de meest effectieve maatregel voor het voorkomen van verspreiding van ziekten en het beschermen van duurzame pluimveebedrijven. Goede praktijken zijn in heel Europa bekend, maar de toepassing door veehouders en andere exploitanten (bijvoorbeeld vervoer, broederijen...) is vaak nog niet optimaal. Hier wil het NETPOULSAFE-project iets aan doen.
Interesse om deel te nemen in het multi-actor netwerk van het project? Neem dan contact op met annick.spaans@zlto.nl.
Financiering
Het project, gefinancierd door het EU-onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 in het kader van Grant Agreement n. 101000728, heeft een totaal budget van ongeveer 2 miljoen euro en heeft een looptijd van 3 jaar (oktober 2020 tot en met september 2023).
Het NETPOULSAFE-project wordt gecoördineerd door ITAVI (Frankrijk). Daarnaast zijn de volgende 13 partners uit 7 EU-landen betrokken: Universiteit Gent (België), ZLTO (Nederland), Warsaw University of Life Sciences (Polen), University of Padova (Italië), CECAV (Spanje), NAIK (Hongarije), ANSES (Frankrijk), SNGTV (Frankrijk), INRA (Frankrijk),Vetworks (België), EV-ILVO (België), CESAC (Spanje) en Euroquality (Frankrijk).