Waarom infecteert Salmonella mensen en wat doet het in kippen?
Daarover sprak Professor Filip Van Immerseel van de Universiteit van Gent tijdens het webinar dat MSD Animal Health op woensdag 2 december organiseerde voor dierenartsen en andere erfbetreders. „Salmonella is een darmbewoner en een snel groeiende bacterie. Het verschil van de diverse varianten, de zogenaamde serotypes, is onder meer de opbouw van de lipopolysacchariden aan de buitenkant van de bacterie. Deze verklaren niet de verschillen in virulentie maar bepaalde serotypes zijn wel meer in staat om pluimveeproducten te besmetten”, lichtte Van Immerseel toe.
Wereldwijde pandemie
Wereldwijd komen de meeste voedselvergiftigingen van consumptie van eieren of producten met eieren. Salmonella Enteritidis is goed voor bijna 50 procent van de voedselbesmettingen bij mensen, Typhimurium is de tweede veroorzaker.
Sinds begin jaren 90 is het aantal voedselvergiftigingen door Salmonella explosief gestegen. Van Immerseel sprak van een wereldwijde pandemie. Het vaccineren van de ouderdieren vanaf 1993 en de leghennen vanaf 1998 heeft het aantal besmettingen doen afnemen. Europese wetgeving en extra bioveiligheid hebben ook bijgedragen aan het sterk gedaalde aantal besmettingen.
Verloop infectie in de kip
Salmonella wordt oraal opgenomen vanuit de omgeving of uit de voeding. „De plaats van de kolonisatie zijn de blinde darmen. Een besmette kip scheidt dan wel en soms geen Salmonella uit. Er kunnen dus vals negatieve uitslagen zijn. De bacterie kan verspreid worden in de bloedbaan waardoor andere organen besmet raken. Ook de eileiders zodat het ei zowel aan de binnen als de buitenkant besmet kan raken”, lichtte Van Immerseel toe. In de eileiders komt vooral Salmonella Enteritidis voor. Die is superieur om te overleven in het wit van het ei bij de lichaamstemperatuur van de kip.
Besmettingen voorkomen
De controledoelen zijn volgens Van Immerseel de omgevingsfactoren op het pluimveebedrijf, voeder, preventie door vaccineren, handling in supermarkten en gedrag van consumenten. „De focus moet daarbij liggen op Enteritidis en Typhimurium”, aldus Van Immerseel.
Op het gebied van voeder zijn veel additieven op de markt waarvan het niet makkelijk is om de effecten in te schatten. „Wel is duidelijk dat deze zuren, oliën, probiotica en andere ingrediënten, aanvullende maatregelen zijn en de basisregels op het gebied van bioveiligheid en het ontsmetten van drink- en voersystemen niet kunnen vervangen. Vaccins, zowel levende als geïnactiveerde, laten een duidelijke daling van het aantal besmettingen zien en zullen ook kruisbescherming voor andere serotypes geven.
Bekijk hier het webinar terug.
Tekst: AgriContent
Beeld: MSD Animal Health