Interacties met omgeving en gastheer beïnvloeden Salmonella
Dat zei Professor Dr. Richard Ducatelle, hoofd van het laboratorium veterinaire pathologie van Universiteit Gent, tijdens het webinar van MSD Animal Health. Hij sprak over de factoren die de Salmonella bestrijding beïnvloeden.
Interactie met gastheer
Er zijn gastheer specifieke Salmonella´s zoals Typhi voor de mens en Gallinarum voor de kip. „Gastheer specifieke Salmonella´s zijn relatief gemakkelijk te bestrijden. Niet specifieke veel moeilijker; die kunnen van de ene naar de andere diersoort overspringen. Salmonella Enteritidis is een tussenvorm die zich aangepast heeft in de kip en zich verticaal verplaatst”, lichtte Ducatelle toe.
Invloed van huisvesting
Wetenschappelijke onderzoeken waaraan Ducatelle meewerkte, toonden aan dat het onwaarschijnlijk is dat het aantal Salmonellabesmettingen stijgt bij de omschakeling van batterij naar grond- en volière huisvesting. In die laatste systemen is de kans op verspreiding in het koppel wel groter.
Hoe ouder de stallen, des te groter is de kans op Salmonella, zeker als er in het verleden al eens een Salmonella aangetoond is in die stal. Eens besmette stallen zijn moeilijk Salmonella vrij te krijgen.
Omgevingsfactoren
Grotere bedrijven, grotere koppels, hogere bezetting en bedrijven met meerdere leeftijden hebben meer kans op een Salmonella besmetting. Ook de aanwezigheid van plaagdieren, zoals ongedierte, vliegen, kevers en rode vogelmijt, maar ook boerderijdieren zoals katten verhogen de kans op Salmonella.
Salmonella kan zeer lang in het milieu overleven. „Overleg met uw dierenarts voor de risicofactoren van uw bedrijf en de mogelijke verbeterpunten”, adviseert Professor Ducatelle pluimveehouders.
Extra gevoelig
Kuikens die net zijn uitgekomen, kippen aan het begin van de leg of in de rui zijn extra gevoelig voor Salmonella besmettingen. Via allerlei verschillende wegen kunnen zij besmet raken in deze risicovolle periode. „Darmontstekingen en coccidiose zijn triggers voor de besmetting met Salmonella”, aldus de professor. Een onderzoek uit 2009 naar voeringrediënten laat zien dat met het gebruik van tarwe meer Salmonella voorkomt dan bij mais. „Onderzoeken met voer lopen continu door: bijvoorbeeld verschillende deeltjesgrootte, pelleteren, coccidiostatica en prebiotica. Er zijn veel soorten prebiotica op de markt; dat zijn niet verteerbare componenten die de groei van gunstige bacteriën in de darm bevorderen. Complexe materie die veel wetenschappelijk onderzoek vraagt”, aldus Professor Ducatelle.
Waakzaamheid
Salmonella is een onderdeel van het ecosysteem en zal nooit verdwijnen. Permanente waakzaamheid voor Salmonella blijft in de pluimveehouderij altijd nodig. Naast bioveiligheidsmaatregelen- en hygiene om insleep van Salmonella te vermijden, is het noodzakelijk om maatregelen te nemen om de vermeerdering van Salmonella in de darm van de dieren te onderdrukken. Continu monitoren en tracering zijn de belangrijkste pijlers van controleprogramma’s. Vaccinatie is noodzakelijk om gaten in elk controleprogramma te dichten.
Bekijk hier het MSD Animal Health webinar van Prof. Dr. Richard Ducatelle.
Tekst: AgriContent
Beeld: MSD Animal Health