Minister Schouten maakt handig gebruik van politieke ruimte
NVP: Reductieopgaaf in stikstofwet verhoogd zonder concrete toezeggingen aan de landbouw
Landbouwakkoord: De huid is verkocht, maar de beer niet geschoten
In de dagen voorafgaand aan de behandeling van de stikstofwet op 10 december gingen er geruchten rond dat de Minister moeizaam aan een meerderheid kan komen in zowel de Eerste als Tweede Kamer. Tot opeens op woensdagavond 9 december rondzingt dat er een Landbouwakkoord is. De Minister zou er mede daardoor in geslaagd zijn een meerderheid te verkrijgen. Welk landbouwakkoord vroeg het bestuur van de NVP zich af? De NVP is niets gevraagd en heeft zeker niet met zwaardere eisen ingestemd.
De Minister heeft met de SGP een deal gemaakt, het zogenaamde Landbouwakkoord. Dat betekent dat de SGP op 15 december vóór de stikstofwet zal stemmen. De reductieopgaaf is zelfs verhoogd, waarbij in 2035 in 74 procent van de N2000 gebieden de Kritische Depositie Waarde (KDW) niet langer mag worden overschreden. Een enorme opgave waarvan niemand weet of deze te halen is. En tegen welke kosten? Voor het NVP-bestuur onbegrijpelijk dat volksvertegenwoordigers hiermee met een grote kamermeerderheid gaan instemmen.
Het Landbouwakkoord
De Minister heeft aan de SGP toegezegd:
- Juridische verankering van de legalisatie van knelgevallen;
- Invulling en financiering van bronmaatregelen in het programma stikstofreductie;
- Ontwikkeling en erkenning van emissiebeperkende technieken en managementmethoden en de noodzakelijk experimenteerruimte;
- Bedrijfsspecifieke monitoring en afrekening van emissies en de invoering van een afrekenbare stoffenbalans;
- Een verdienmodel voor emissiebeperkende en andere verduurzamingsmaatregelen;
- Het vermarkten van nieuwe concepten;
- Introductie van heffingen op producten waarvan de opbrengst wordt ingezet voor verduurzaming;
- De inzet van blauw – groene diensten;
- Investeringsmogelijkheden (langjarig) voor boeren voor een toekomstgerichte bedrijfsvoering;
- Duidelijkheid over de opgaven met betrekking tot onder meer stikstof, waterkwaliteit, klimaat en biodiversiteit;
- De ruimte voor regionale initiatieven en gebiedsprocessen.
Kennelijk was men vergeten dat de Minister al lang aan de lat stond voor legalisatie van de knelgevallen. Die toezegging is dan ook een sigaar uit eigen doos. De overige punten kwalificeert het bestuur van de NVP als ‘een lijst van hoop’. En hoop is doorgaans uitgestelde teleurstelling.
NVP-bestuur zet in op reddingsplan
Het Landbouwakkoord zal concreet moeten worden gemaakt. Harde en concrete toezeggingen zijn noodzakelijk om te voorkomen dat de veehouderij inderdaad eindigt met een lijst teleurstellingen, opgezadeld met een onhaalbare reductiedoelstelling tegen ongekend hoge kosten. Dat moet gebeuren voordat de wet op 15 december 2020 wordt aangenomen. Het NVP-bestuur heeft daartoe initiatief genomen richting de andere belangenbehartigers om samen op te trekken.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Nederlandse Vakbond Pluimveehouders
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Nederlandse Vakbond Pluimveehouders