Blokkades bij distributiecentra afgelopen; CBL keurt de acties af en noemt ze 'onacceptabel'
De boeren komen in actie omdat ze betere prijzen willen voor hun producten en minder import van goedkope producten uit het buitenland. Farmers Defence Force (FDF) heeft namens de boeren zelf een keurmerk ontwikkeld en dit werd half november aangeboden bij het CBL. Bij de overhandiging werd een ultimatum van 10 december meegegeven: voor die datum moest de levensmiddelenorganisatie reageren. Het CBL kwam afgelopen donderdag met de reactie dat het meer tijd nodig heeft en ergens in januari een gesprek wil.
Voor de boeren duurt dat te lang; na het statement van het CBL werd vrijdag in boerenappgroepen al gesproken over acties. Zaterdagnacht zijn door heel Nederland boeren op de trekker gestapt om bij distributiecentra hun onvrede te uiten over het verdienmodel. Ze blokkeerden daar de toegangswegen en daardoor konden vrachtwagens niet meer geladen en gelost worden. De protesten verliepen goed en en de sfeer was gemoedelijk, meldden diverse media.
De blokkades hadden gevolgen voor de schappen. Klanten van Albert Heijn kregen hun boodschappen niet meer thuisbezorgd. De regio's Noord- en Oost Nederland werden daarbij genoemd. Ook burgers uitten via social media hun ongenoegen over het niet meer bezorgen van boodschappen.
Onderhandelingen gelukt
Onder andere in Oosterhout (GL) was een actie bij de distrubtiecentra van de Lidl en de Albert Heijn. Naar de locatie waren voornamelijk boeren uit de Achterhoek getrokken. Thijs Wieggers uit Mariënvelde en Rutger van Lier uit Halle, coördinatoren van FDF Oost-Achterhoek, waren daar aanwezig en gingen later met politiebegeleiding naar Zwolle voor onderhandelingen.
Ook in onder meer Groenlo (GL), Geldermalsen (GL), Heerenveen (FR), Raalte (OV) en Zwolle (OV) waren de hele dag acties bij distributiecentra van verschillende supermarkten. De burgemeester van Zwolle, Peter Snijders, ging daar in gesprek met de boeren.
Boeren drongen zaterdag aan op een eerder gesprek met de supermarkten. Albert Heijn gaf via een verklaring aan dat het voor kerst in gesprek wil gaan. Wel moesten de protesten dan worden beëindigd. Rond 19.00 uur in de avond leek dat ook gelukt. De boeren stopten met hun acties en keerden huiswaarts.
CBL keurt acties af
Het CBL laat aan deze website weten nog steeds achter het statement van afgelopen donderdag te staan. Het keurt de blokkeeracties van zaterdag dan ook af. „De supermarkten doen er op dit moment alles aan om de schappen gevuld te houden. In deze periode van kerstdrukte en de coronapandemie zijn dit soort blokkades van distributiecentra onacceptabel. Zeker in de drukke decembermaand is de capaciteit om 'verloren ritten' in te halen zeer beperkt. Lege winkelschappen en mogelijk niet bezorgde boodschappen betekenen simpelweg dat klanten op een ander moment naar de winkel moeten komen, wat weer voor extra drukte en langere wachtrijen zorgt. De blokkades hebben daarmee een gezondheids- en veiligheidsrisico", laat een woordvoerder van het CBL weten.
Het CBL gaf donderdag aan dat ze de schade als gevolg van de acties en blokkades direct zullen verhalen op de betrokken boeren. „Over schade is het nog te vroeg om uitspraken te doen. Het is wel duidelijk dat veel mensen de dupe zijn van deze wilde acties. Wij staan in nauw contact met de overheid en autoriteiten om de voedselvoorziening in Nederland niet verder te laten verstoren", aldus een woordvoerder. Bekijk hier de fotoserie: Boeren demonstreren bij distributiecentrum in Oosterhout; Onderhandelingen in Zwolle.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Guus Daamen
Bron: Centraal Bureau Levensmiddelenhandel