Fotoserie: Bedrijfsreportage vleeskuikenbedrijf MKP Agro Lelystad
MKP Agro voelt zich op veel markten thuis
Overstap naar vleeskuikens
Karin: “Mark en ik zijn allebei opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. In 2009 hebben we dit bedrijf in Lelystad gekocht. Op de locatie stond ook een vleeskuikenstal met reguliere vleeskuikens. In het eerste jaar hebben we deze stal nog verhuurd, om ervaring op te kunnen doen met het houden van vleeskuikens.”
“Eigenlijk is de overstap naar het houden van vleeskuikens makkelijk gegaan. Natuurlijk is het spannend als je voor het eerst een stal vol met kuikens hebt”, lacht Karin. “Maar jullie hebben het goed in de vingers”, haakt accountmanager Oscar Visser hierop in. “Jullie hebben echt feeling voor het houden van vleeskuikens. De randvoorwaarden om een kuiken te laten groeien kloppen op dit bedrijf helemaal.”
Kuikens goed volgen
“Toch vinden we het belangrijk om de vleeskuikens goed te volgen”, gaat Karin verder. “Er zijn dagen dat ik misschien wel zes keer op de computer kijk hoe het loopt. Ik stuur vooral op groei via de dierwegers die in de stallen hangen. Als ze te hard groeien, sturen we bij door de kuikens extra tarwe van ons eigen akkerbouwbedrijf te voeren. Tijdens de laatste paar dagen van een ronde controleer ik zelfs iedere drie uur. Het is elke keer weer spannend of het gelukt is om het juiste aflevergewicht te behalen. Dat is echt wel iets waar we naartoe werken en altijd proberen te optimaliseren.”
Kringlooplandbouw binnen het bedrijf
Karin: “Al vanaf het beginstadium hebben we met ons akkerbouwbedrijf deelgenomen aan het project Veldleeuwerik. Hierdoor zijn we veel gaan nadenken over onderwerpen als duurzaamheid, bodemgezondheid, natuur, waterverbruik, lokale economie, compostgebruik en hoe we dit alles kunnen toepassen op ons bedrijf. Het houden van scharrelvleeskuikens paste hier erg goed bij. Ook arbeidstechnisch sloot dit goed aan, omdat je minder rondes draait en niet uitlaadt. Wij merken verder dat, doordat er geen antibiotica in de mest zit, de mest actiever is en sneller composteert. En dat is weer goed voor onze akkerbouwtak. Alle mest die van onze kuikens komt, gebruiken we namelijk op onze eigen grond. Daarnaast zijn scharrelkuikens een goed alternatief in de winkelschappen, naast de reguliere en biologische kip. Dat idee sprak ons ook aan.”
Goede bodem, goede gewassen
“Als akkerbouwer kunnen we veel eigen tarwe voeren. We beginnen hier al vroeg in de ronde mee. Door hele tarwe bij te voeren komen de darmen van de kuikens goed op gang. Akkerbouwgrond is vergelijkbaar met de darmgezondheid van de kip. Als de darmgezondheid goed is, doet de kip het goed. Als de bodem goed is, doen de gewassen het goed.”
Kiezen voor een duurzame stal
“Omdat we pluimveerechten over hadden, hebben we er in 2010 een duurzame stal bijgezet, inclusief warmtepomp, vloerverwarming en -koeling en daglicht. We gebruiken nauwelijks propaan en sinds twee jaar liggen er zonnepanelen op het dak. Daarnaast hebben we gekozen voor het zogenoemde Wattersysteem dat via zoutelektrolyse van water een desinfectiemiddel maakt. We gebruiken dit om de stallen mee schoon te maken en om te gassen. We doen zelfs een klein beetje door het drinkwater van de vleeskuikens om de bacteriedruk mooi laag te houden. Het zout in het water is volledig afbreekbaar waardoor we het met een gerust hart op het land kunnen aanbrengen. Het houtvezel vormt samen met de mest voor een goede aanvulling op het land. Alles op ons bedrijf hangt op deze manier aan elkaar. En precies dát is de kringloop waar we naar op zoek zijn. Alle keuzes moeten goed zijn voor de kuikens, de grond, de omgeving en de consument.”
Toe aan iets nieuws
“Toen we hier kwamen wonen, verkochten de buurkinderen uien en aardappelen aan straat. Onze kinderen wilden ook graag een zakcentje bijverdienen. Omdat we iets anders dan de buren wilden verkopen, zijn we gestart met de verkoop van zakjes knoflook. Nadat er heel vaak gevraagd werd of we ook kippenvlees verkochten - en we wel weer toe waren aan wat nieuws - zijn we een boerderijwinkeltje begonnen. Nu verkopen we onder andere diepgevroren Beter Leven-kipproducten in de winkel en in een vriesautomaat aan de straat. Daarnaast hebben we ook nog een automaat voor de aardappels, knoflook en uien die we telen. En verkopen we verschillende andere houdbare producten uit de omgeving.”
Het verhaal achter het product
“We vinden het belangrijk om mensen te vertellen wat wij doen als boer. Door de verkoop van ons eigen scharrelkippenvlees kunnen we aan de consumenten het verhaal over ons bedrijf vertellen. Veel klanten komen terug voor de smaak van het vlees én omdat ze het fijn vinden dat ze weten waar het kippenvlees vandaan komt. Maar ik wil niet alleen in het winkeltje staan”, besluit Karin. “Ik rijd ook graag op de trekker en loop graag in de stal. Die combinatie maakt ons bedrijf zo leuk. Ook al is het soms veel werk, we zijn een echt familiebedrijf. De kinderen en andere familieleden helpen mee als het nodig is. We doen het dus echt met z’n allen.”