Esbro tegen komst KemperKip uit vrees voor vogelgriep
Rechtszaak tegen komst van KemperKip bij Wehl
Een uitbraak van vogelgriep in de nabijheid van Esbro, dat sinds 2012 zit op het A18 Bedrijvenpark bij Wehl, kan desastreus zijn. „Als we niet meer kunnen transporteren, komt de slachterij stil te liggen", zegt directeur Edward Windhorst van Esbro woensdag 9 december in De Gelderlander. „Dat kost ons 1,3 miljoen euro per week. We hebben er alle belang bij dat KemperKip hier niet komt. Vergeet niet dat we zevenhonderd mensen in dienst hebben.”
52.000 biologische vleeskuikens
De gemeenteraad van Doetinchem stemde in juni 2019 in met de komst van Kemperland, de biologische vleeskuikenhouderij van KemperKip aan de Liemersweg, hemelsbreed circa twee kilometer van de Esbro. De enige manier om de komst van de twaalf stallen met 52.000 biologische vleeskuikens tegen te houden, is via de bestuursrechter. Behalve Esbro stapte ook een tiental buren en bewoners van de Doetinchemse wijk De Huet naar de rechter. Gisteren was de zitting.
Herman Kemper, eigenaar van KemperKip, speelt al tien jaar met het plan een biologisch vleeskuikenbedrijf te bouwen. Hij kocht in 2015 een boerderij tussen Doetinchem en Wehl. Nu beseft hij dat het nog jaren kan duren voor hij die kan openen, als het al zover komt. De rechtszaak heeft – onder meer door corona – anderhalf jaar op zich laten wachten. Na de uitspraak, die over zes weken wordt verwacht, stapt de verliezer zonder twijfel naar de Raad van State.
‘Biologisch klinkt sexy maar is het niet’
De omwonenden maken zich zorgen over hun gezondheid. „Een biologische kippenhouderij klinkt sexy", zei Gertjan Bomer, die vooral bewoners van De Huet vertegenwoordigt. „Maar doe mij maar een gewone pluimveehouderij waarbij de kippen binnen zitten. Dan heb je buiten geen last van stikstof." Een vertegenwoordiger van de gemeente Doetinchem wees erop dat Huetbewoners meer last hebben van stikstof door verkeer dan van de 52.000 beoogde kippen.
Ook Esbro heeft liever te doen met een pluimveehouder die de kippen op stal heeft. Zo heeft het bedrijf afspraken gemaakt met leghennenhouder Tomesen, die op bijna 3 kilometer van de Esbro zit. Tomesen heeft 20.000 leghennen buiten lopen. Maar als vogelgriep uitbreekt houdt Tomesen de leghennen binnen.
Deze afspraak kan Esbro niet met KemperKip niet maken. „Dan kan ik geen biologische kippen meer leveren", zegt Kemper, die er aan toevoegt wel zijn kippen binnen te houden als de overheid dat opdraagt in geval van volgelgriep. Kemper: „Als het wordt opgelegd door de overheid kunnen we onze kippen biologisch blijven verkopen. Maar als de kippen vrijwillig binnen houden, bijvoorbeeld door dat af te spreken met Esbro, kunnen we ze niet biologisch verkopen.”
De advocaat van Kemper wijst erop dat Esbro – acht jaar terug verhuisd vanuit een Doetinchemse woonwijk naar het A18 Bedrijvenpark – er zelf voor koos naar een gebied te gaan waar ook andere pluimveebedrijven zijn.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: De Gelderlander
Beeld: Kemperkip
Bron: De Gelderlander