Meest gelezen items: april 2020
April: Eierprijzen veel te laag, Lidl koopt overschot Kipster-eieren

1. 'Eierprijzen momenteel veel te laag gezien de enorme vraag'
„Eieren zijn momenteel niet aan te slepen. De vraag is extreem. Het is onbegrijpelijk dat de eierprijzen niet stijgen. De huidige uitbetalingsprijzen zijn veel te laag gezien het tekort aan eieren.” Dat zegt verkoopleider Gert van Drie van Agromix, die goed is ingevoerd in de legsector.
2. Lidl koopt overschot Kipster-eieren voor normale prijs
Supermarktketen Lidl koopt het overschot van Kipster-eieren, die voor de horeca bestemd waren, voor een normale prijs van Kipster. Het gaat om een kleine 140.000 eieren per week.
3. 'Hypocriet hoe supermarkten kippenvlees verkopen'
„De Dierenbescherming en supermarkten zijn onbetrouwbare partijen. Regulier kippenvlees ligt weer in het winkelschap. Bij tekorten schuift de moraal op en is regulier kippenvlees wel goed genoeg." Dat zegt Piet Faber, vicevoorzitter van de stuurgroep vermeerdering van LTO/NOP en NVP en vermeerderaar in het Friese Nijeberkoop.
4. Ter Heerdt eerste Nederlandse broederij met geslachtsbepaling in het ei
Ter Heerdt Kuikens & Hennen biedt als eerste broederij in Nederland twee technieken aan voor geslachtsbepaling in het broedei. Dit maakt het doden van haantjes direct na uitkomst uit het ei overbodig.
5. Druk op uitladers neemt toe: slachterijen pleiten voor lagere opzet
Vleeskuikenslachterijen pleiten tijdelijk voor een lagere opzet van reguliere vleeskuikens en niet of minder uit te laden. Door toedoen van de coronacrisis is de vraag naar grilkip, de belangrijkste afzetmarkt voor uitladers, binnen twee weken 50 tot 70 procent gedaald. „Ik zie het niet zitten om de uitbetalingsprijs aan onze vleeskuikenhouders 10 cent te verlagen de komende tijd. Die ruimte is er niet, gezien de huidige marges van vleeskuikenhouders. Bovendien wordt er door consumenten niet meer kip gegeten indien we kip goedkoper aanbieden aan onze afnemers en zij vervolgens de prijzen voor consumenten verlagen. Tijdelijk de opzet van vleeskuikens met bijvoorbeeld 10 procent verlagen en niet uitladen of pas uitladen vanaf 2 kilo is een betere oplossing”, zegt de eigenaar van een Nederlandse slachterij, die niet met naam en toenaam genoemd wil worden.