Onderzoek naar microbiotica is hip
Salmonella is een belangrijke oorzaak van voedselvergiftiging bij mensen die voornamelijk optreedt na de consumptie van pluimveeproducten. Naast bioveiligheidsmaatregelen- en hygiëne is het noodzakelijk om maatregelen te nemen om de verspreiding van Salmonella in de darm van de dieren te onderdrukken. Dat was de boodschap van het webinar dat MSD Animal Health op dinsdag 1 december organiseerde voor dierenartsen en andere erfbetreders.
Annelies Kers, onderzoeker aan de WUR, ging in op onderzoek naar microbiota in de darmen in relatie tot vleeskuikengezondheid. Ze is onlangs gepromoveerd op haar proefschrift ‘Intestinal microbiota and broiler health: hype or hope?’.
Wat zijn microbiota?
In het verleden zijn bij vleeskuikens antibiotica preventief gebruikt om hoge productieprestaties te behalen. Antibioticaresistentie is echter uitgegroeid tot een van de grootste bedreigingen voor de mondiale gezondheid. Daarom heeft Europa in 2006 antibioticumgroeibevorderaars in diervoeder uit veevoer verboden. Na het verbod zijn de darmgezondheidsproblemen bij vleeskuikens toegenomen en die worden vaak geassocieerd met een onbalans in de microbiota. Microbiota wordt gedefinieerd als de verzameling van levende micro-organismen die aanwezig zijn in een bepaalde omgeving. Kennis over de ontwikkeling en variatie van de darmmicrobiota is van grote waarde om de gezondheid van vleeskuikens te optimaliseren en de noodzaak van therapeutische antibiotica te voorkomen.
Onderzoek
Technische innovaties maken het mogelijk om aan de hand van DNA-onderzoek de samenstelling van het microbioom in de darm te onderzoeken.
„Als de darmen van kippen gevuld zijn met goede bacteriën, is er geen ruimte voor de slechte bacteriën. Doordat we meer kennis krijgen over de microbiotica kunnen we ook onderzoeken hoe de beïnvloeding van het microbioom kan bijdragen aan de gezondheid van de dieren”, legde Annelies Kers uit.
Uit onderzoek dat ze heeft gedaan aan Universiteit Utrecht blijkt dat omgevingsfactoren zoals huisvesting en voeding een rol spelen bij de samenstelling van de microbiota in de darmen. „Onze resultaten werden beïnvloed door de stalomgeving, het maakt dus uit in welke omgeving je microbiotica onderzoek doet”, zei Annelies Kers.
Goede microbiota
Zeer interessant was het onderzoek waaruit bleek dat competitieve exclusie, letterlijk vertaald concurrerende uitsluiting, kan helpen om te voorkomen dan een ESBL-resistente E. Coli zich vestigt in de darmen van de kip. In het experiment gebruikte Kers en collega’s Aviguard als competitieve exclusie tool om een rijke microbiota aan te brengen in de darmen van de vleeskuikens.
Toekomst
Het mag duidelijk zijn dat de pluimveesector de komende jaren nog veel gaat horen over microbiota en vleeskuikens. Er volgen zeker nieuwe inzichten die bijdragen aan praktische oplossingen voor het boerenerf. „Interessante materie; als de wetenschappers de raadsels ontrafelen hoe we bepaalde ziekteverwekkers aan kunnen pakken, weten we hoe we bij kunnen sturen. Dat maakt een heel nieuwe aanpak van allerlei problemen mogelijk”, besloot Joep Bolwerk, director Business Unit Poultry Benelux MSD Animal Health.
Kijk hier het webinar terug.
Tekst: AgriContent
Beeld: MSD Animal Health