Inzet op Salmonellapreventie en -bestrijding blijft noodzakelijk
Salmonella is een belangrijke oorzaak van voedselvergiftiging bij mensen die voornamelijk optreedt na de consumptie van pluimveeproducten. Naast bioveiligheidsmaatregelen- en hygiëne is het noodzakelijk om maatregelen te nemen om de verspreiding van Salmonella in de darm van de dieren te onderdrukken. Dat was de boodschap van het webinar dat MSD Animal Health op dinsdag 1 december organiseerde voor dierenartsen en andere erfbetreders.
Sascha Smits, beleidsmedewerker bij Stichting AVINED, gaf een inkijkje over Salmonella. „Dankzij de inzet en betrokkenheid bij de aanpak van Salmonella, heeft de Nederlandse pluimveesector de doelstellingen van de EU voor 2019 gehaald. De doelstelling betreft een specifiek aantal Salmonella serotypes voor vier schakels in de pluimveesector. In 2019 was 1,9 procent van de leghennen besmet met Salmonella. De EU doelstelling was maximaal 2,0 procent, dus we hebben het net gehaald”, aldus Smits. Voor de overige sectoren is de doelstelling gelukkig ruim gehaald: (groot)ouderdieren 0,5 met maximale norm 1,0 procent, vleeskuikens 0,2 versus 1,0 procent en vleeskalkoenen 0,4 versus 1,0 procent. Op deze pagina is de onderverdeling van de serotypes te zien.
Consequenties
De EU doelstelling voor 2020 zal in de voorschakels zeer waarschijnlijk niet worden gehaald. Dat zal consequenties hebben voor de monstername. „Dat heeft gevolgen voor de het aantal keer dat monsters per ronde genomen moeten worden. Bijvoorbeeld terug van elke 3 weken monstername naar elke 2 weken”, zei Smits.
Ze benadrukte dat de Nederlandse pluimveesector op Salmonella gebied meer doet dan gemiddeld. „De jarenlange inzet op bestrijding werpt zijn vruchten af maar we zijn er nog niet”, benadrukte Smits. Als brancheorganisatie is AVINED de spreekbuis richting de overheid, LNV en NVWA. Ze optimaliseert de communicatie richting pluimveehouders, beheert de Salmonella databank en maakt stroomschema’s hoe te handelen als er een Salmonella wordt aangetoond. „Die worden in de praktijk door dierenartsen, erfbetreders en pluimveehouders goed gebruikt”, zegt Smits.
Aandachtsgebieden Salmonella
De voorschakels zijn begin dit jaar onaangenaam verrast door wijziging in het beleid van de Europese Commissie: er is geen mogelijkheid meer tot verificatieonderzoek, de hertest. Getracht wordt het tij te keren. Tot die tijd is het van belang dat pluimveehouders de monsters op de juiste wijze nemen. Smits geeft aan dat AVINED de pluimveehouders hierin wil gaan faciliteren.
In de legsector zijn voornamelijk Salmonella Enteritidis en Typhimurium het probleem. Legkoppels worden in de praktijk steeds langer aangehouden. Niet elk koppel dat verdacht is, is daadwerkelijk besmet. „Een pluimveehouder kan een verificatieonderzoek uit laten voeren of de besmetting accepteren. Wij ontvangen als AVINED graag die informatie zodat we de trends goed kunnen volgen en kijken wat er mogelijk is om het aantal besmettingen omlaag te brengen”, aldus Smits.
In de vleessector blijven Salmonella Java en Infantis de grote aandachtsgebieden. „Het is van groot belang dat dit aantal besmettingen daalt omdat de afzet van het vlees afkomstig van besmette koppels steeds moeilijker wordt”, lichtte Smits toe.
De rol van erfbetreders is groot; zij kunnen het bedrijf advies geven over de aanpak van Salmonella in relatie tot de bedrijfsvoering. Hoe is de bedrijfshygiëne? Hoe worden monsters genomen? Hoe pakken andere bedrijven het aan? Is het verstandig dieren te vaccineren? Dat zijn punten die in overleg resultaat op kunnen leveren.
Kijk hier het webinar terug.
Tekst: AgriContent
Beeld: MSD Animal Health