NVP: Voorkom dat andere sectoren alle stikstofruimte landbouw opkopen
Er moet voorkomen worden dat de landbouw volledig in de ‘uitverkoop’ gaat, doordat alle stikstofruimte wordt weggekocht voor andere sectoren. Bovendien moeten knelgevallen waaronder de PAS meldingen op de kortst mogelijke termijn worden opgelost. Daarnaast moet er een deugdelijk en transparant systeem komen voor registratie van stikstof-transacties. Dat vindt de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP).
Agractie stelde gisteren een ultimatum aan het Minister Schouten. Op hoofdlijnen steunt de NVP de brief van Agractie, echter met enkele aanvullingen. De conclusie van Agractie om het overleg per 15-1-2021 te staken, onderschrijft de NVP niet.
Aanvullingen
- De NVP heeft meermaals bij het Ministerie van LNV kenbaar gemaakt dat ruimte voor constructieve inbreng voor emissiereductie via technologische innovaties vanuit de sector nihil is. Het Wetsvoorstel natuurbescherming en stikstofreductie lijkt onveranderd door de Kamer te worden aangenomen, al bevat deze onhaalbare doelen, waar toekomstige kabinetten opnieuw mee vast zullen lopen. De beide opkoopregelingen om veehouderijen te beëindigen, met een beroepsverbod, zijn inefficiënte maatregelen met disproportionele en overbodige sociaal maatschappelijke uitwerkingen. Maatwerk voor bedrijfsverplaatsingen zijn bij beide varianten uitgesloten. De maatregelen zijn dan ook niet vóór een emissiearme veehouderij, maar uitsluitend vóór krimp van de sector bedoelt. De NVP distantieert zich van zowel het Wetsvoorstel als de beide beëindigingsregelingen in hun huidige vorm en opzet.
- In overleg met het Landelijk Bestuur van de NVP is er voor gekozen dat het Dagelijks Bestuur van de NVP deel blijft nemen aan besprekingen met het Ministerie. Bij voorkeur als constructief gesprekspartner, ondanks dat tot op heden geen/zeer beperkt ruimte voor inbreng vanuit de sectoren is. We zullen onze achterban goed blijven informeren en regelmatig de afweging maken of deelname aan bijeenkomsten van de overheid zinvol is;
- De NVP is geen voorstander van een rode knop die in werking wordt gesteld door de overheid. Het is een keuze van de individuele ondernemer om in een private overeenkomst de stikstofruimte van zijn/haar bedrijf extern te salderen. De zorg over de uitverkoop van de veehouderij wordt breed gedeeld.
- De opkoopregelingen zijn inefficiënt, in tegenstelling tot investeren in verduurzaming. De minnelijke route is het uitgangspunt volgens Rijk en provincies, toch ligt onteigening op de loer. En het is maar zeer de vraag of taxatiewaardes realistisch gaan zijn, zeker in relatie tot wijziging van
- bestemmingsplannen, waarbij Natura2000 steeds verder oprukt naar veehouderijbedrijven en deze daarmee als zodanig onverkoopbaar worden.
- Het wetsvoorstel natuurbescherming en stikstofreductie levert ons land een onhaalbaar doel op, doordat de Wet Nederland verplicht om op termijn overal de Kritische Depositie Waarden (KDW) te halen. Tot 2030 moeten in de helft van de Natura 2000 gebieden deze waarden gehaald worden. Maar op termijn geldt dat voor alle KDW’s, waarvan bekend is dat in 25% van de gebieden dit onmogelijk is. Invloeden vanaf zee en uit het buitenland alleen al maken dat deze normen te allen tijde worden overschreden. Dat zet heel Nederland op slot. Volstrekt onduidelijk welke kwaliteitswinst deze Wet de natuur oplevert. Zelfs de doorrekening van de sociaaleconomische effecten ontbreekt tot dusver. Voor de NVP is duidelijk dat het wetsvoorstel in zijn huidige vorm terug moet naar de tekentafel.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Nederlandse Vakbond Pluimveehouders
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Nederlandse Vakbond Pluimveehouders