Hobbypluimveehouders vragen minister Schouten om vaccinatie tegen vogelgriep
Het eerste verzoek is zondag 29 november ingediend door de Stichting Levende Have en een dertigtal hobbyhouders. Er is op diezelfde datum een petitie gestart om een zo groot mogelijk draagvlak te creëren voor een vrijwillige vaccinatiecampagne.
Met de huidige dreiging van vogelgriep, de grote hoeveelheden besmette wilde vogels, de besmettingen bij bedrijven en op locaties van particulieren en kinderboerderijen, is de bereidheid tot vaccineren groot, constateert de Stichting Levende Have. Ook de verwachting dat de afschermplicht nog maanden gaat duren, waardoor veel dieren niet die vrijheid kan worden geboden die ze gewend zijn, maakt dat houders van hobbypluimvee en medewerkers van kinderboerderijen uitzien naar een vaccin.
Vaccinatie beschermt niet alleen individuele dieren en voorkomt dat in geval van een besmetting op een bepaalde locatie ook gezonde dieren moeten worden gedood, het geeft bovendien perspectief op een beter dierenwelzijn. „We zijn ons ervan bewust dat aan vaccinatie een aantal voorwaarden zijn verbonden, maar gaan ervan uit dat deze op de praktijk van de hobbymatige houders zijn afgestemd’’, aldus de ondertekenaars van de brief aan Schouten.
Geen vaccin op de markt
Er is geen goed en breed werkend vaccin op de markt om te enten tegen hoog pathogene H5N8 vogelgriep. Dat zeggen experts van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) na vragen van Pluimveeweb.nl.
Daarnaast is het grootschalig vaccineren van bedrijfsmatig gehouden pluimvee tegen vogelgriep niet wenselijk, volgens Marc Prikazsky, topman van farmaceut Ceva Santé Animale. Een land dat pluimvee vaccineert mag geen eieren of pluimveevlees meer exporteren en dat is op dit moment een veel te hoge prijs, stelde hij vorige week in een interview met regionale Franse kranten.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Agrio archief
Bron: Stichting Levende Have