Eigenaren Chickfriend worden persoonlijk vervolgd vanwege fipronilaffaire
Dat meldt NOS Nieuwsuur vrijdagavond. Het bedrijf zelf werd eerder al aansprakelijk gesteld voor de schade voor de fipronilaffaire in 2017. In de zaak, die in mei van dit jaar werd behandeld, oordeelde de rechtbank dat de eigenaren van Chickfriend wisten dat fipronil niet gebruikt mocht worden voor het bestrijden van bloedluis bij kippen. Toch werd het middel toen ingezet.
Het gevolg: miljoenen eieren moesten uit de schappen worden gehaald en miljoenen kippen moesten noodgedwongen gedood worden. De schade is naar schatting tussen de 70 en de 100 miljoen euro.
De rechtbank stelde dat het bedrijf de regels van de voedselveiligheid heeft overtreden. De eigenaren kunnen daarvoor een gevangenisstraf krijgen die kan oplopen tot meer dan tien jaar. De eerste regiezitting van het onderzoek is op 21 december.
Stond op lijstje
De eigenaren erkennen dat 'de wet is overtreden', maar schuift het argument van schade voor de volksgezondheid opzij. Volgens Wouter Hendrickx, de advocaat van een van de twee eigenaren van Chickfriend, stond fipronil 'ergens op een lijstje, samen met nog duizend andere productjes", zegt hij tegenover Nieuwsuur.
De eigenaren waren volgens hem 'niet te kwader trouw' en 'naïef'. Hendricx zegt dat ze fipronil hebben gebruikt, maar dat ze in hun jeugdige enthousiasme waren vergeten de lijst met verboden middelen voor de bestrijding van kippenluis te bestuderen.
Vernietigen eieren wel nodig?
Hendrickx vraagt zich ook af of het vernietigen van de eieren nodig was geweest. "Stel dat er iets in zit en dat is officieel niet goed - en dat was zo - is het dan een terechte reactie dat je alles gaat vernietigen en weggooien?" Volgens hem is de 'Hollandse nuchterheid ver te zoeken'.
Hoger beroep
De rechtbank oordeelde dat Chickfriend aansprakelijk is voor de schade van de fipronilaffaire. De eigenaren van Chickfriend moeten daarom een schadevergoeding betalen aan ongeveer 120 gedupeerde pluimveehouders. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit werd geen enkel verwijtbaar feit aangerekend. De NVP, LTO/NOP en meer dan 100 gedupeerde pluimveehouders hebben daar vraagtekens bij en gaan daarom in hoger beroep. „Hoewel de lat voor onrechtmatig handelen door de Staat hoog ligt, zijn we van mening dat in deze zaak duidelijk sprake is van falend toezicht", schrijft de NVP.
Het hoger beroep is op maandag 7 december vanaf 9.30 uur via een livestream op www.rechtspraak.nl te volgen. Vanwege Covid-19 is er geen plek in de rechtszaal.