'Risico op botbreuken neemt toe zonder vlees en zuivel'
Vegetariërs en viseters hebben een verhoogde kans op breuken in de heup, zo blijkt uit een onderzoek onder 55.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk. Laura Wright, voorzitter van de afdeling voedingen diëtiek aan de Universiteit van Florida, legt uit dat eiwit en calcium de twee belangrijkste bouwstenen zijn van het bot. Naast de inname van calcium en eiwit speelt ook de Body Mass Index (BMI) een rol in dit verhaal. Veganisten en vegetariërs hebben gemiddeld genomen een lagere BMI dan vlees- en viseters. Ook in dit onderzoek was dat het geval. Uit het onderzoek komt naar voren dat mensen met een lagere BMI kwetsbaarder zijn wanneer ze vallen, omdat er sprake is van minder demping van de val.
Aanvullend onderzoek nodig
Aan dit onderzoek, dat werd uitgevoerd van 1993 tot 2001, deden met name blanke Europese vrouwen mee. Verder onderzoek is nodig, om vast te stellen of de uitkomsten ook gelden voor andere populaties, aldus Katherine Tucker, professor voedingsepidemiologie aan de Universiteit van Massachusetts.