Vogelgriep buurman kost vleeskuikenhouder tonnen door onverkoopbaar vlees
Dat zegt Henk Kluin. Hij houdt 150.000 vleeskuikens. Vrijdagavond 12 november worden de kuikens alsnog geladen maar het vlees is onverkoopbaar. De totale schade voor de vleeskuikenhouder is 350.000 euro en de schade voor de integratie zal ook ongeveer datzelfde bedrag bedragen. Kluin zag vrijdag 13 november de auto’s het erf van de buurman oprijden om de eenden te ruimen. „Ik ben er direct heengegaan en heb overlegd met de NVWA. Wij hadden die avond het uitladen gepland. Onze kuikens hoefden niet geruimd te worden en werden natuurlijk getest op vogelgriep.”
De uitslag volgde zaterdag; de kuikens waren gezond. „Toen begon maandag de planning voor het laden en slachten. 2 Sisters Storteboom en De Heus wilden van alle kanten meewerken. Een slachterij van Plukon wilde de kuikens slachten. Maar wat wij niet wisten dat het vlees een rode stempel krijgt en het in Nederland verkocht moet worden. De kuikens waren voor Mc Donalds Engeland bestemd en die wilden het vlees ontvangen”, zegt Kluin. Betrokken partijen overlegden in Den Haag, met supermarkten tegen lagere prijzen, met de Voedselbanken om het vlees maatschappelijk verantwoord weg te zetten maar er kwam geen oplossing.
Kluin: „Iedereen denkt dan weer in euro’s. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is er niet bij. Ook de NVWA trok zijn handen ervan af en onze kuikens groeiden maar door. Achteraf hadden we beter de ruimwagen vrijdag de 13e ons erf op kunnen laten rijden.”
Oplossing
Uiteindelijk worden de kuikens zaterdag 21 november bij slachterij 2 Sisters Storteboom in Kornhorn geslacht. Wat er met het vlees gaat gebeuren is nog niet bekend. „De NVWA attendeerde mij wel op de bezetting van 20 kuikens van 2500 gram per vierkante meter maar ze doen er niets aan. Regels zijn regels en ze willen op geen enkele manier meedenken.”
Kluin hoopt dat de politiek en belangenbehartigers hier iets aan kunnen doen. „Nu is de markt ontzettend slecht en het faillissement van GPS komt daar nog bij. Ik doe al 20 jaar zaken met Storteboom en De Heus. We zullen dit samen wel oplossen. Maar wat als dit in een pluimveedicht gebied gebeurt? Als pluimveesector kwamen we met goede alternatieven. Iedereen heeft de mond vol van maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid. Als het erop aan komt, kunnen we het allemaal zelf oplossen”, aldus Kluin.
Reactie NVWA
„Vlees van een bedrijf uit het 3 kilometergebied rond een met vogelgriep besmet bedrijf mag alleen nationaal worden afgezet en mag inderdaad niet worden geëxporteerd. De maatregelen voor de bestrijding en preventie van dierziekten worden door het ministerie van LNV opgesteld. Voor vragen over de regelgeving kun je dus het beste met het ministerie van LNV contact opnemen", reageert woordvoerder Tjitte Mastenbroek van de NVWA.