GPS Nunspeet failliet nadat overnamekandidaten afzien van doorstart
GPS Nunspeet vroeg vrijdag 30 oktober surseance van betaling.„Er is intensief gezocht naar overnemende partijen. Dit zowel voor als na de surseance van betaling. Helaas is het niet gelukt een partij te vinden die vanuit de surseance van betaling gaat ‘doorstarten’. Als gevolg daarvan zal ik als bewindvoerder samen met de directie de rechtbank moeten vragen om de surseances van betaling om te zetten naar faillissementen en zullen de activiteiten van de onderneming worden gestaakt", zegt bewindvoerder Frans van Oss.
„Dit ondanks de inzet van alle betrokken partijen, waaronder de werknemers, de uitzendkrachten, het management, de bank en de verschillende leveranciers die allemaal constructief hebben meegewerkt in de periode van surseance. Een faillissement betekent niet dat gesprekken met potentiële kandidaten stoppen. Het overleg vindt nog steeds plaats en wanneer er hierover meer bekend is zullen wij u dat laten weten. Een doorstart vanuit faillissement behoort zeker nog tot de mogelijkheden en daarvoor zetten wij ons in", zegt Van Oss. Hij was vorige week nog in gesprek met twee overnamekandidaten, een Nederlandse en een buitenlandse nadat een derde partij liet weten voorlopig af te wachten.
Facturen
De bewindvoerder verzoekt vleeskuikenhouders facturen van de periode vrijdag 30 oktober 2020 tot en met woendag 18 november, de periode wanneer de GPS onder surseance van betaling staat, uiterlijk binnen één week te sturen naar de GPS Nunspeet zodat ze de surseance periode financieel kunnen afwikkelen.
„Voor de facturen ten aanzien van de leveringen en werkzaamheden over de periode van voor 30 oktober 2020 (de periode voorafgaand aan de surseance van betaling) geldt dat vleeskuikenhouders deze moeten indienen in het faillissement. Wij zullen vleeskuikenhouders nadat de faillissementen zijn uitgesproken uitnodigen hun vorderingen bij ons in te dienen. Vermoedelijk ontvangen vleeskuikenhouders daarover in de loop van volgende week een brief van ons", zegt de bewindvoerder. Dit betekent dat het nog maar de vraag is of vleeskuikenhouders, die voor 30 oktober kuikens leverden aan GPS al hun geld ook daadwerkelijk krijgen.
Vanwege Covid-19 raakte de slachterij in de financiële problemen. GPS zet vleesproducten af in vele landen in Europa, vooral in het segment van de horeca & foodservice en beperkt aan de retail en wordt daardoor extra hard getroffen. Zeker nu de afzetmogelijkheden en verkoopprijzen in de afgelopen weken weer zeer sterk onder druk zijn komen te staan vanwege de tweede corona golf en de steeds strenger wordende Covid-19 maatregelen in Europa.