Pluimveehouder wil kringloop regionaal sluiten
'Steeds een stapje toekomstbestendiger'
Tomesen houdt 140.000 leghennen van twee verschillende rassen op twee bedrijven, waarvan één in Doetinchem en één in het nabijgelegen Kilder. Tomesen raapt per week, als de stallen bezet zijn, 1 miljoen eieren van de witte LSL en de bruine Lohman. Hiervan zet de pluimveehouder 15 procent regionaal af. Dat zijn dus 150.000 eieren die per week, in de regio blijven. Dit percentage stijgt elk jaar. Enkele jaren geleden vatte Roy Tomesen het plan op om de eieren zoveel mogelijk regionaal af te zetten. Hij heeft momenteel bijna 80 verschillende afnemers met wie hij handelt. „Dat is interessanter en lucratiever dan een contract met één eierhandelaar waarbij je aan het eind van een week maar moet afwachten wat je krijgt. Het is niks voor mij het gevoel te hebben naar de slachtbank te worden geleid”, redeneert Tomesen.
Snacks van uitgelegde hennen
Tomesen probeert met diverse partijen om zijn uitgelegde leghennen te verwerken tot duurzame kipsnacks als hamburgers, grillworst, bitterballen en kroketten voor de Nederlandse markt. „Wij laten ons wijsmaken dat je met een uitgelegde kip niets meer kunt, maar dat is dus niet waar.”
Toekomst kinderen
„Mijn kinderen zullen me nooit kwalijk mogen nemen dat wij niet goed hebben geboerd naar de toekomst toe. Er is maar één planeet, en die helpen we als mensheid met z’n allen om zeep. Ook wij boeren hebben daar een aandeel in.” Nederlandse boeren zijn volgens hem heel efficiënt. „Maar we produceren veel te veel op deze kleine oppervlakte, én we blijven met een bult stront zitten.” Tomesen zegt z’n kop niet in het zand te willen steken. Daarom ging de pluimveehouder verder op zoek. Zijn lidmaatschap van LTO zal hij nooit opzeggen, maar vindt het idioot dat LTO nog altijd zegt dat Nederland de wereld moet voeden. „Na oriëntatie kon ik mij als boer uiteindelijk heel goed vinden in de idealen die de club Caring Farmers nastreeft. Het ‘caring’ dat zorgend betekent, staat namelijk niet alleen voor dierenwelzijn, maar zeker ook voor het goed zorgen voor de aarde.”
Stap voor stap
Waar Tomesen zich met zijn lidmaatschap van de Caring Farmers aan verbindt: „Je hoeft niet al helemaal kringloopproof te zijn. Of bijvoorbeeld biologisch. Dat is niet nodig. Het mooie van Caring Farmers is, is dat het ook een platform is waarop hulp en voorbeelden voorhanden zijn. Het enige dat je min of meer belooft is dat je elke keer, elk jaar, een stap in de juiste richting zet.” Het zijn er niet alleen kleine bedrijfjes met een nichemarkt; iedereen die duurzamer wil boeren, kan zich aansluiten. „Daarom dus Caring Farmers, omdat de maatschappij ons continu vraagt om mee te veranderen. Ik kon kiezen: of overal tegenaan schoppen en protesteren, óf bedenken wat te doen om over 25 jaar nog fijn te boeren. Die keuze was niet moeilijk!”
Lees in het regionale, agrarische vakblad Vee & Gewas van aanstaande zaterdag 21 november het hele artikel over leghennenhouders Roy en Maud Tomesen. Klik hier om een gratis proefnummer voor Vee & Gewas aan te vragen en hier om abonnee te worden op Vee & Gewas.